Sestavine

Za nadev še:

  • 400 g stročjega fižola
  • 250 g mehke skute
  • 2 jajci
  • 50 ml kisle smetane
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 1 ščepec kumine
  • 50 g rezin pršuta

Priprava

Testo pripravimo tako, da maslo narežemo na kocke in ga damo skupaj z moko in malo soli v skledo. S konicami prstov ga hitro vgnetemo v moko, da dobimo zračno drobtinasto maso. Po žlicah dodamo hladno vodo in zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v folijo in damo za kakšno uro v hladilnik.

Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo v krog, ki je za 5 cm večji od modla (model naj ima 28 cm premera in stranice višine 4 cm). Testo prenesemo v model in ga postavimo v hladilnik za 30 minut.

Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo v krog, ki je za nekaj centimetrov večji od pekača. Nato ga prenesemo v pekač, učvrstimo robove in postavimo v hladilnik za 30 minut.

Testo prebodemo z vilicami, ga obložimo z velikim krogom papirja za peko ali aluminijaste folije in napolnimo s suhim fižolom. Slepo pečemo 200 °C približno 20 minut, nato odstranimo fižol in papir ali folijo ter pečemo še 5 do 10 minut, da se testo zlato rjavo obarva.

Oljčno olje in kis

5