Svinjska rebrca s čilijem po mehiško
Vsak pravi žar mojster se mora kdaj preizkusiti v pripravi svinjskih rebrc
Svinjska rebrca s čilijem po mehiško
Vsak pravi žar mojster se mora kdaj preizkusiti v pripravi svinjskih rebrc
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Julij/avgust 2019
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 1⁄2 kg čim bolj mesnatih svinjskih rebrc, narezanih na posamezna rebra (po 3 na osebo)
začimbna mešanica
- 1 žlica mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička ostre dimljene mlete paprike
- 1 žlica mletega koriandra
- 2 žlički suhega origana ali 2 žlici svežih sesekljanih lističev
- 1 zvrhana žlica temnega sladkorja muskovado
- lupinica 1 limete (sadež narežemo na krhlje, ko postrežemo)
- 1⁄2 žličke grobe morske soli
omaka za žar s pasto chipotle
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 debela stroka česna
- 2 žlici paradižnikove mezge (koncentrata)
- 3 žlice temnega sladkorja muskovado
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlički paste čilijev chipotle
- sok 1 limete
- sol
Priprava
Zmešamo vse začimbe za začimbno mešanico in z njo natremo meso. Pustimo, da se v hladilniku marinira najmanj 1 uro, najbolje pa 1 dan.
Za omako v majhni kozici segrejemo olje in na njem pražimo strt česen 1 minuto. Primešamo preostale sestavine in 2 žlici vode ter nežno kuhamo nekaj sekund, da se sladkor stopi. Solimo in odstavimo.
Pečico segrejemo na 160 °C. Rebrca položimo v pekač v eni plasti, tako da so precej tesno skupaj. Prilijemo 1 dl vroče vode, pekač tesno pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 2 uri, da meso zlahka ločimo od kosti. Maščobo odlijemo. (Rebrca lahko zdaj ohladimo in za največ 2 dni shranimo v hladilnik.)
Zakurimo žar in počakamo, da je oglje razbeljeno in sivo. Rebrca pečemo 4 do 5 minut na vsaki strani, da se temno zlato rjavo obarvajo in dobro pregrejejo. Med peko jih previdno obrnemo s prijemalkami. Premažemo jih z malo omake in pečemo še 1 minuto, da so tu in tam ožgana. Ponudimo jih na pladnju s preostalo omako ob strani, krhlji limete in koruzno salso z avokadom
Opomba
Recept za okusno prilogo najdete tukaj.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.