Sestavine

  • 1 1⁄2 kg čim bolj mesnatih svinjskih rebrc, narezanih na posamezna rebra (po 3 na osebo)

začimbna mešanica

  • 1 žlica mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1 žlička ostre dimljene mlete paprike
  • 1 žlica mletega koriandra
  • 2 žlički suhega origana ali 2 žlici svežih sesekljanih lističev
  • 1 zvrhana žlica temnega sladkorja muskovado
  • lupinica 1 limete (sadež narežemo na krhlje, ko postrežemo)
  • 1⁄2 žličke grobe morske soli

omaka za žar s pasto chipotle

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 debela stroka česna
  • 2 žlici paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 3 žlice temnega sladkorja muskovado
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 2 žlički paste čilijev chipotle
  • sok 1 limete
  • sol

Priprava

1.

Zmešamo vse začimbe za začimbno mešanico in z njo natremo meso. Pustimo, da se v hladilniku marinira najmanj 1 uro, najbolje pa 1 dan.

2.

Za omako v majhni kozici segrejemo olje in na njem pražimo strt česen 1 minuto. Primešamo preostale sestavine in 2 žlici vode ter nežno kuhamo nekaj sekund, da se sladkor stopi. Solimo in odstavimo.

3.

Pečico segrejemo na 160 °C. Rebrca položimo v pekač v eni plasti, tako da so precej tesno skupaj. Prilijemo 1 dl vroče vode, pekač tesno pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 2 uri, da meso zlahka ločimo od kosti. Maščobo odlijemo. (Rebrca lahko zdaj ohladimo in za največ 2 dni shranimo v hladilnik.)

4.

Zakurimo žar in počakamo, da je oglje razbeljeno in sivo. Rebrca pečemo 4 do 5 minut na vsaki strani, da se temno zlato rjavo obarvajo in dobro pregrejejo. Med peko jih previdno obrnemo s prijemalkami. Premažemo jih z malo omake in pečemo še 1 minuto, da so tu in tam ožgana. Ponudimo jih na pladnju s preostalo omako ob strani, krhlji limete in koruzno salso z avokadom

Opomba

Recept za okusno prilogo najdete tukaj.

2