Sestavine

  • 2 rdeči čebuli
  • 250 g bamije
  • 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička mletega pimenta
  • 500 g pasiranega paradižnika (passate)
  • 300 g kuskusa
  • sol
  • sok 1 limone
  • 200 g sira feta ali navadnega jogurta
  • majhen šopek peteršilja

Priprava

1.

Čebulo drobno sesekljamo, bamijo pa narežemo na 4 kose (oziroma glede na velikost). V veliki kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in jo na srednji temperaturi pražimo 10 minut. Če se začne prijemati, prilijemo kanček vode. Dodamo bamijo, strt česen, piment, solimo in pomešamo, da je bamija enakomerno začinjena, nato dodamo passato in prilijemo 1 dl vode. Pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 40 minut ali toliko časa, da je bamija mehka.

2.

Kuskus prelijemo s 3,5 dl vrele vode, ga pokrijemo in pustimo stati 10 minut, nato ga solimo in zmešamo z vilicami, da ga razrahljamo.

3.

Bamiji primešamo limonov sok, jo naložimo na kuskus in posujemo z nadrobljeno feto ali prelijemo z jogurtom.

Bamija

Je tropska in subtropska rastlina s podolgovatimi, votlimi, mehkimi plodovi. Poznamo jo tudi pod imenom okra, njeno slovensko ime pa je jedilni oslez. svežina pravkar obranega italijanskega paradižnika. Priljubljena je zlasti v kuhinji južnih ZDA in na Orientu, tudi na Balkanu. Plodovi lahko zrastejo do dolžine 20 cm in taki so primerni za nadevanje. Sušeno bamijo, ki jo na Orientu prodajajo nanizano na nitke, je treba pred uporabo namočiti. Značilni jedi z bamijo sta bosanska begova čorba in louisianska juha gumbo.

2