Paradižnikova omaka za ozimnico
Shranki iz domače zelenjave so pač najboljši!
Paradižnikova omaka za ozimnico
Shranki iz domače zelenjave so pač najboljši!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Julij/avgust 2019
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 kg paradižnika
- 3 čebule
- 6 strokov česna
- olje za praženje
- zeliščni šopek (rožmarin, bazilika, peteršilj, origano ali druge začimbe po okusu)
- manjši gomolj zelene
- 3 korenčki
- 1 dl oljčnega olja
- 3 žličke sladkorja
- 3 žličke soli
Priprava
Paradižnike operemo in narežemo na kose. Ob tem jim odstranimo mehke notranje dele in semena ter jih odlagamo na večje plastično cedilo, da iz njih odteka sok.
Olupimo čebulo in česen ter ju v večjem loncu popražimo na olju, da se nekoliko razpustita. Dodamo paradižnik in vse preostale sestavine ter jih na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se povsem zmehčajo, izpareti pa mora tudi precej vode.
Ko je omaka dovolj gosta, iz nje odstranimo zeliščni šopek, jo preložimo v pasirko in ločimo vse lupine od mehkih delov. Pretlačeno gosto omako ponovno zavremo in zelo vročo naložimo v prekuhane kozarce za vlaganje. Tesno jih zapremo in počasi ohlajamo, pokrite s krpo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.