Sestavine

  • 1 kg škampovih glav in oklepov
  • 3 dl belega vina
  • 5 dl paradižnikove osnove
  • 1 dl oljčnega olja
  • večja posoda ledu

Priprava

1.

V večji kozici segrejemo oljčno olje. V posodo iztisnemo vsebino glav škampov, nato dodamo tudi iztisnjene škampove glave in oklepe ter dobro popražimo.

2.

Ko zadišijo, dodamo led in kozico odstavimo s kuhališča. Počakamo, da se led stopi – s tem se zadrži večina okusa iz škampovih glav in oklepov. Pomembno je, da čim manj mešamo.

3.

Ko se led povsem stopi, pristavimo kozico na nizek ogenj in prilijemo vino. Postopoma zvišujemo temperaturo do vrenja. Ko alkohol v vinu povre, dodamo paradižnikovo osnovo in na majhnem ognju kuhamo še 1 uro.

4.

Po uri kuhanja osnovo precedimo skozi grobo sito, jo ponovno zlijemo v kozico in kuhamo na zmernem ognju, da se tekočina zreducira v lepo gosto škampovo osnovo.

Nasvet

Paradižnikovo osnovo pripravimo tako, da popraženi čebuli dodamo olupljen paradižnik, dolgo kuhamo in nato pretlačimo. Osnove ne začinimo, zato da ohrani čisti okus paradižnika – začinimo raje jed, ki ji osnovo dodajamo. Izberemo sočen, dišeč, zrel sezonski paradižnik iz bližnje okolice. Tak ima največ okusa! (Osnovo lahko sicer v tej jedi nadomestimo tudi s pasiranim paradižnikom.)

2