Sestavine

  • 1 žlica olja
  • 1 nasekljana čebula
  • 2 drobno nasekljana stroka česna
  • 300 g riža za rižote
  • 1 1⁄4 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • 150 g zamrznjenega graha
  • 180 g velikonočne šunke
  • 2 žlički ostre angleške gorčice
  • 3 žlice maskarponeja
  • 100 g naribanega zorjenega sira čedar in še malo, ko postrežemo (po želji)

Priprava

1.

V veliki težki ognjevarni kozici segrejemo olje in na njem pražimo nasekljano čebulo 5 minut na srednji temperaturi, da se zmehča. Primešamo drobno nasekljan česen in riž ter pražimo še 30 sekund do 1 minuto. Prilijemo jušno osnovo in zavremo, nato kozico pokrijemo in na srednji temperaturi kuhamo približno 15 minut, medtem občasno pomešamo, da je riž skoraj kuhan.

2.

Dodamo grah, na kocke narezano šunko, gorčico, maskarpone in sir ter kuhamo še nekaj minut, da je riž ravno prav kuhan in se sir stopi. Po potrebi še solimo in popramo ter postrežemo z naribanim sirom za posipanje.

3