Sestavine

  • 50 g orehov
  • pest lističev peteršilja
  • 2 žlički mlete začimbe sumak
  • 1⁄2 rdeče čebule
  • sok in lupina 1 limone
  • 4 lososovi fileji
  • 2 žlici humusa
  • sol in poper
  • kuskus, kruh pita ali nevzhajan kruh, ko postrežemo (po želji)
  • jogurt, ko postrežemo (po želji)

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Orehe, peteršilj in čebulo drobno nasekljamo in jih zmešamo s sumakom, limonovo lupino in sokom polovice limone. Rahlo solimo in popramo.

2.

Fileje lososa položimo na nizek pekač in pečemo 12 minut. Nato jih vzamemo iz pečice, premažemo s humusom in vrnemo v pečico, kjer jih pečemo še 3 minute. Ko so fileji pečeni, jih posipamo z orehovo mešanico in postrežemo s preostalo polovico limone, da si jo vsak lahko iztisne na jed. Zraven lahko ponudimo kuskus, kruh pita ali nevzhajan kruh in jogurt.

Tarator, sumak in humus

Tarator je omaka, ki jo pripravljajo na Bližnjem vzhodu iz orehov, limonovega soka, zelišč in jogurta. Večinoma se uporablja kot pomaka, v našem receptu pa nastopa kot čudovita obloga za lososove fileje.

Sumak je začimba z limonastim okusom, pridobljena iz mletih posušenih rdečih jagod rujevega drevesa. V receptu jo lahko nadomestimo z malo več limonove lupinice.

Humus je namaz iz čičerke; lahko ga kupimo ali ga pripravimo sami. Pločevinko čičerke (400 g) odcedimo in tekočino prihranimo. V mikser damo čičerko s četrtino prihranjene tekočine, 4 žlice limonovega soka, žlico do dve tahinija (pasta iz prepraženih sezamovih semen), 2 strta stroka česna, pol žličke soli in 2 žlici oljčnega olja. Mešamo 3 do 5 minut, da dobimo gladko pasto. Po potrebi dodamo še malo tekočine od čičerke.

4