Dišeča juha s piščancem in lečo
Dišeča juha s piščancem, ki vas bo pogrela v času prehladov
Dišeča juha s piščancem in lečo
Dišeča juha s piščancem, ki vas bo pogrela v času prehladov
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2016
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička koriandrovih semen
- 1 žlica sončničnega olja
- 1 majhna čebula
- 2 stroka česna
- 14 karijevih listov
- 1⁄2 žličke kurkume
- 1,3 l piščančje jušne osnove
- 100 g zelene leče
- 100 g rdeče leče
- 250 g paradižnika v koščkih iz pločevinke
- 100 g kuhanega piščanca
- 150 g navadnega jogurta
- sol in poper
- pest nasekljanega koriandra
Priprava
Manjšo ponev segrejemo in v njej na suho 1 do 2 minuti pražimo kuminova in koriandrova semena, da začnejo rjaveti. Čim bolj drobno jih zdrobimo v možnarju.
Čebulo in česen drobno nasekljamo. V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in jo pražimo 3 do 4 minute, nato vmešamo še česen in karijeve liste. Pražimo še približno minuto, da lepo zadiši. Vmešamo kumin, koriander in kurkumo ter nekaj časa mešamo, nato prilijemo jušno osnovo in zavremo. Dodamo zeleno lečo, znižamo temperaturo, nato juho nepokrito počasi kuhamo 10 minut. Vmešamo še rdečo lečo in počasi kuhamo še 15 minut ali tako dolgo, da se juha zgosti.
V juho dodamo paradižnik in na koščke narezano meso ter vse na hitro segrejemo. Vmešamo 1 žlico jogurta in polovico koriandra, nato juho solimo in popramo po okusu. Preostali jogurt in koriander zmešamo in ju postrežemo posebej, da si lahko vsak z omako po- streže sam.
Nasvet
Karijevi listi so pogosta sestavina v indijski kuhinji. Videti so podobno kot lovorovi listi in tudi uporabljajo se podobno, imajo pa drugačen okus in aromo. Najboljši so sveži, dobijo pa se tudi posušeni. Kupimo jih lahko na spletu – ali pa jih preprosto opustimo, juha je kljub temu odlična.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.