Nasveti za pripravo mletega mesa
Izberite kakovostno mleto meso za celo vrsto slastnih jedi!
piše: Eva Lunc
Članek je objavljen v reviji Dober tek, Januar 2019
Mleto meso je čudežna sestavina, iz katere pripravljamo številne najljubše jedi. Je kdo, ki ne mara čevapčičev in burgerjev, nadevanih paprik in čuftov, mesnih štruc in bolonjskega raguja? Z jedmi iz mletega mesa praviloma navdušimo vso družino, tudi njene najbolj izbirčne jedce!
Kosi mesa
Za mleto meso lahko uporabimo meso različnih delov katere koli živali. Od govedine so najprimernejši mlado goveje pleče, podplečje, vrat, stegno in potrebušina, od svinjine pa pleče, vrat, stegno in potrebušina, niso pa primerne obreznine, bočniki, meso glave in prepone. Vse navedene kose lahko tudi poljubno mešamo. Za mleto meso se uporabljajo tudi teletina, jagnjetina, perutnina in divjačina.
Delež maščobe
Mleto meso naj vsebuje do 20 % maščobe, če želimo pusto meso, pa do 7 %. Delež maščobe na videz težko ocenimo, na splošno pa velja, da je bolj mastno mleto meso svetlejše. Pomembna je tudi vsebnost kolagena. Če uporabljamo pusto mleto meso, mu je za polpete in mesne štruce dobro dodati kakšno sočno sestavino, recimo skuto ali sir, da je jed rahlejša.
Jedi z mletim mesom
Mleto meso je priljubljeno po vsem svetu in je ključna sestavina številnih priljubljenih nacionalnih jedi: naše nadevane paprike, italijanski bolonjski ragu (ki, če vprašate Italijane, spada na široke rezance, v lazanje in kanelone, nikakor pa ne na špagete!), grška musaka, teksaški chilli con carne, angleška kočarska pita, francoski hachis Parmentier, ameriški burgerji, balkanski čevapčiči (in njihovi sorodniki po vsem Bližnjem vzhodu), pleskavice in mesni bureki, turška pica lahmacun …
Poskrbimo, da je sveže
Mleto meso se zelo hitro pokvari, zato ga moramo hraniti na temperaturi do 2 °C, kot določa tudi predpis (drugi mesni pripravki se hranijo na temperaturi do 4 °C). Temperatura v domačih hladilnikih je po navadi višja, zato moramo biti pri shranjevanju zelo previdni. Če meso ni bilo pakirano v posebnih nadzorovanih atmosferskih razmerah, ga moramo porabiti v dveh dneh, pakirano v atmosferi pa se obdrži do roka, navedenega na embalaži, če je shranjeno na predpisani temperaturi. Staro oziroma pokvarjeno mleto meso prepoznamo že po temnejši barvi in neprijetnem vonju. Rahel vonj po mlečni kislini, ki ga pridobi meso, pakirano v nadzorovani atmosferi, pa še ne pomeni, da je pokvarjeno. Predpripravljenemu mesu, ki je bilo pravilno shranjeno in ima na embalaži navedene vse predpisane podatke, lahko zaupamo, previdni pa moramo biti pri nepakiranem mletem mesu v mesnici – tam je bolje prositi, naj nam meso sveže zmeljejo.
Naši najljubši recepti:
Velika bučka, polnjena z mletim mesom
Narastek iz mletega govejega mesa z rozinami
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.