Svinjina s fižolom po špansko
Slastno kosilo, pripravljeno v eni ponvi
Svinjina s fižolom po špansko
Slastno kosilo, pripravljeno v eni ponvi
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2019
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 stroki česna
- 2 žlici repičnega olja
- 4 žličke dimljene mlete paprike
- 4 pusti zrezki svinjskega plečeta
- 2 veliki čebuli
- 5 večjih korenčkov
- 2 žlici šerijevega kisa
- 2 rdeči papriki
- 1 zelenjavna jušna kocka
- 3 vejice rožmarina
- 200 g češnjevega paradižnika
- 2 žlici paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 pločevinki (po 400 g) maslenega fižola
- nekaj vejic peteršilja
- stisk limonovega soka (po želji)
- sol in poper
Priprava
En strok česna stremo, dva pa narežemo na rezinice. Čebuli razpolovimo in narežemo na trakove. Korenje narežemo na kocke, papriko očistimo in jo narežemo na kose. Rožmarinove lističe drobno nasekljamo. Jušno kocko raztopimo v ½ litra vrele vode. Fižol odcedimo, peteršilj sesekljamo. Mesu obrežemo odvečno maščobo.
V plitvi posodi zmešamo strt česen, 1 žlico olja in 1 žlico dimljene mlete paprike ter v mešanici povaljamo zrezke, da so začinjeni po obeh straneh. Segrejemo veliko oplasteno ponev in v njej pečemo zrezke približno 4 minute na vsaki strani, da so delno pečeni in od zunaj rjavo zapečeni. Vzamemo jih iz ponve.
V ponvi segrejemo preostalo olje in na njem pražimo čebulo, korenje in rezinice česna 10 minut, da zelenjava malce karamelizira, medtem pogosto pomešamo. Prilijemo šerijev kis, pustimo, da zacvrči, nato dodamo papriko, jušno osnovo, rožmarin, sokove, ki so ostali v posodi od mesa, cele paradižničke, paradižnikovo mezgo, preostale 3 žličke dimljene paprike in fižol. Na vrh položimo zrezke, nato ponev pokrijemo in kuhamo 20 minut, da sta meso in zelenjava mehka. Svinjina bo kuhana in sočna, a ne bo razpadala. Postrežemo s peteršiljem in po želji dodamo malo limonovega soka.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.