Goska z medeno glazuro in pečen krompir
Medena goska za martinovo pojedino
Goska z medeno glazuro in pečen krompir
Medena goska za martinovo pojedino
Recept je objavljen v reviji Dober tek, November 2019
ČAS PRIPRAVE: 4 ure + počivanje
KOLIČINA: Goska z medeno glazuro in pečen krompir
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 5 kg težka goska, pripravljena in povezana za peko
- 3 majhne čebule
- 1 glavica česna in še 2 stroka
- 1 velika vejica rožmarina
- 1 bio pomaranča
- 2 žlici sončničnega olja
- sol
- 1 ½ kg krompirja za peko
- majhen šopek peteršilja, drobno sesekljan
glazura
- 3 žlice dobrega medu
- ¼ žličke mletega cimeta
- ¼ žličke mletih nageljnovih žbic
- obilo sveže strtega črnega popra
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Za glazuro zmešamo med in začimbe ter prihranimo. Iz notranjosti goske odstranimo vso mast in s konico majhnega noža ali z nabodalom po vseh površini prepikamo kožo, pri čemer smo posebno pozorni na dele pod perutmi in bedri. Gosko položimo v prazno kuhinjsko korito in jo počasi prelijemo z loncem vrele vode. Še nekajkrat ponovimo (večkrat jo prelijemo s kropom, bolje je), da je koža napeta in sijoča. Pustimo, da se goska ohladi, nato jo osušimo s kuhinjskim papirjem.
Čebule prepolovimo, prav tako celo glavico česna, 2 stroka pa drobno sesekljamo. Pomarančo razpolovimo. Notranjost goske posolimo in jo nadevamo s čebulo, glavico česna, rožmarinom in pomarančo. Zunanjost goske natremo z oljem in obilno solimo. Postavimo jo na mrežico, ki smo jo postavili na velik pekač, in tesno pokrijemo z velikim kosom aluminijaste folije. Postavimo v pečico in pečemo 1 uro in pol.
Medtem krompir olupimo in narežemo na debele rezine. Pekač z gosko vzamemo iz pečice, odstranimo folijo in s kuhinjskimi rokavicami mrežico z gosko damo na stran. Vso maščobo iz pekača prelijemo v skledico in shranimo (uporabimo jo lahko za pripravo številnih jedi). Nato v pekač razporedimo narezan krompir, solimo in dobro zmešamo z malo maščobe od peke. Mrežico z gosko položimo nad krompir in jo spet pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečemo še 1 uro. Nato folijo odstranimo, gosko po vsej površini premažemo z medeno glazuro in vrnemo v pečico še za 15 minut. Gosko prestavimo na veliko desko ali pladenj in jo nepokrito pustimo počivati 30 minut na toplem mestu.
Iz pekača previdno odlijemo večino maščobe in ga vrnemo v pečico za toliko časa, da se krompir zlato rjavo in hrustljavo zapeče. Tik preden postrežemo, mu primešamo sesekljana česen in peteršilj. Gosko na mizi razrežemo na kose in postrežemo s krompirjem.
Nasvet
Če ptico pred peko prelijemo s kropom, se koža napne, zato se hrustljavo zapeče, še preden jo glaziramo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.