Sestavine

  • 750 g svinjskega plečeta
  • 1 čebula
  • 1 majhen por
  • 1 korenček
  • 1 žlica rastlinskega ali repičnega olja
  • zeliščni šopek (mi smo uporabili 2   lovorova lista, 3 žajbljeve liste in 4   vejice timijana) in še nekaj timijanovih lističev za okras
  • 1 piščančja jušna kocka
  • 2 žlički dijonske gorčice
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • sol in poper
  • 2 žlički koruznega škroba
  • 1 žlica medu

Priprava

1.

Meso narežemo na večje kose. Čebulo sesekljamo, por in korenček drobno narežemo. V težki kozici segrejemo olje in na njem popečemo meso, da se po vseh straneh lepo rjavo obarva. Pazimo, da ga ne nagnetemo preveč (prevelika količina se bo kuhala namesto pekla), raje ga popecimo v več izmenah. Meso poberemo iz kozice in ga damo na krožnik, v kozico pa damo čebulo in por ter pražimo nekaj minut, da se zelenjava zmehča. Meso vrnemo v kozico, dodamo še kanec vode in postrgamo, kar se je zapeklo na dno. Dodamo korenje, zeliščni šopek, jušno kocko, gorčico in kis, solimo in popramo, nato dodamo toliko vode, da so sestavine komaj prekrite. Pomešamo, pokrijemo in na majhnem ognju kuhamo 1 uro in pol do 2 uri, da je meso mehko.

2.

V majhni kozici zmešamo škrob, med in 1 do 2 žlici tekočine od enolončnice, da dobimo gladko pasto. Dodamo v enolončnico, zmešamo in kuhamo še 5 minut. Postrežemo s krompirjevim pirejem ali cmoki in posuto s timijanovimi lističi.

6