Sestavine

  • kanec repičnega olja
  • 150 g mlade špinače
  • sol
  • 2 fileja bele ribe po 150 g (npr. trska, oslič)
  • 2 rumenjaka
  • 1 žlička koruznega škroba
  • 1 dl sladke smetane
  • 2 žlički belega vinskega kisa

krompir s kaprami

  • 500 g krompirja mokaste sorte
  • 2 šalotki
  • košček masla
  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 žlica kaper
  • majhna pest kopra, lupinica 1 limone

Priprava

1.

Krompir olupimo, narežemo na 3   cm velike kose, damo v lonec s hladno vodo. Solimo, zavremo in kuhamo 8 minut, da ga zlahka prebodemo z nožem, a ne razpade. Odcedimo ga in pustimo, da para izhlapi. Medtem šalotko razpolovimo in tanko narežemo. V ponvi segrejemo maslo in olje. Ko maslo zacvrči, dodamo šalotko. Pražimo jo 5 minut, da se zmehča, nato dodamo krompir in ga pražimo 15 minut, da se po vseh straneh hrustljavo zapeče.

2.

Medtem pripravimo hitro holandsko omako. V skledici z metlico gladko zmešamo rumenjaka in škrob. Dodamo smetano in kis ter dobro solimo. Prelijemo v majhno kozico in med nenehnim stepanjem zelo nežno segrevamo, dokler se ne zgosti kot jajčna krema. Če je videti, da se bo omaka sesirila, dodamo še malo smetane in energično stepamo   – zdaj bi morala biti spet gladka.

3.

Žar v pečici segrejemo na srednjo stopnjo. V nepregorni ponvi segrejemo malo olja in na njem z obeh strani popečemo ribja fileja, nato ju damo na stran. V ponev spet vlijemo malo olja, dodamo špinačo, jo solimo in kuhamo le toliko, da ovene. Špinačo razprostremo po dnu ponve in nanjo položimo ribja fileja. Prelijemo ju s holandsko omako in postavimo pod razgret žar za 10 minut, da se riba zlahka lušči na kosme, omaka pa se mestoma zlato rjavo obarva.

4.

Krompir posujemo z odcejenimi kaprami, laski kopra in limonovo lupinico.

7