Sestavine

mrežna pečenka

  • 1 kg svinjskega mesa brez kosti
  • 1 limona
  • 1 korenje
  • ščepec kumine
  • vejica peteršilja
  • 1 svinjska mrežica
  • sol in poper

bleki

  • 100 g bele pšenične moke
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 1 čajna žlička sončničnega olja

dušeno sladko zelje

  • 1 kg mladega zelja (glava)
  • 1 srednje velika čebula
  • 5 žlic sončničnega olja
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 čajna žlička paradižnikove mezge
  • ščepec kumine
  • 1 čajna žlička moke
  • sol in poper

Priprava

1.

Pečico nastavimo na program z ventilacijo in jo ogrejemo na 180 °C. Meso natremo s soljo, poprom in kumino. Korenje in limono narežemo na rezine in jih s peteršiljem položimo na meso. Vse skupaj zavijemo v svinjsko mrežico, položimo na pekač in prelijemo z oljem. Pečemo 90 minut in pečenko občasno polivamo z lastnim sokom.

2.

Medtem pripravimo testo za bleke. Moko stresemo na delovno površino, v njej naredimo jamico in vanjo zlijemo razžvrkljano jajce in olje. Z vilicami moko postopoma dodajamo jajcu. Zamesimo gladko testo in dobro gnetemo vsaj 10   minut. Oblikujemo hlebček, ga zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in pustimo počivati 30 minut.

3.

Zeljno glavo razpolovimo, odstranimo stržen in narežemo na širše rezance. Na olju prepražimo sesekljano čebulo in še preden postane zlato rjava, dodamo sladkor in ga karameliziramo. Dodamo zelje, sol, paradižnikovo mezgo in kumino ter pražimo 10 minut. Dolijemo 0,6   dl vode, pokrijemo s pokrovko in dušimo. Ko voda izpari, dodamo moko in vse skupaj premešamo. Po potrebi dolijemo še malo vode in zelje dušimo še 5 minut.

4.

Na pomokani delovni površini testo za bleke čimbolj na tanko razvaljamo in z nožem narežemo kvadrate, velike približno 1 x 1 cm. Kuhamo jih 2 do 3 minute v osoljenem kropu, odlijemo vodo in jih primešamo k dušenemu sladkemu zelju. Ponudimo ob rezinah pečenke.

Nasvet

Za pripravo mrežne pečenke lahko uporabimo najmehkejši del svinjskega stegna, svinjski vrat ali svinjski kare brez kosti.

5