Vložena pečena paprika v odišavljenem olju
Vložena paprika bo odlična spremljevalka narezkov
Vložena pečena paprika v odišavljenem olju
Vložena paprika bo odlična spremljevalka narezkov
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2019
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: 1,5 kg (3–4 srednji kozarci)
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 5 dl blagega oljčnega olja
- 2 žlički sladke mlete dimljene paprike
- 1 strok česna
- 1 žlica zrn črnega popra
- 1 žlica koromačevih semen
- 8 rdečih paprik
- 8 rumenih paprik
- groba morska sol
- 3 dl belega vinskega kisa
Priprava
Olje vlijemo v srednje veliko kozico in mu dodamo mleto papriko ter na rezinice narezan česen. Nežno segrevamo 5 minut, nato pustimo, da se ohladi. Cedilo obložimo z muslinom in olje precedimo, česen in papriko zavržemo, svetlo oranžno dišeče olje pa prihranimo. V ponvici brez maščobe 1 minuto pražimo začimbe, da spustijo aromo, in jih dodamo v odišavljeno olje.
Gril v pečici močno segrejemo. Paprike razpolovimo (peclje pustimo – pozneje jih preprosto izpulimo) in jih razporedimo na 2 velika pekača s prerezano stranjo navzdol. Pečemo jih približno 15 minut, da lupina počrni. Še vroče paprike preložimo v stekleno skledo, ki jo pokrijemo s pokrovom ali pokrovko, in pustimo, da se ohladijo. Ko so dovolj ohlajene, da jih lahko primemo v roke, jim odstranimo lupino, izpulimo peclje, postrgamo semena in jih natrgamo na večje kose.
V veliki kozici zavremo kis in 3 dl vode ter v mešanico položimo paprike. Ponovno zavremo in nežno kuhamo 3 minute, nato paprike vzamemo ven. Pustimo jih, da se posušijo na zraku ali jih popivnamo s papirnato brisačko. Nato jih rahlo solimo in nadevamo v sterilizirane kozarce. Nekaj minut nežno segrevamo odišavljeno olje, ga vlijemo čez paprike in kozarce zapremo s steriliziranimi pokrovčki. V shrambi se bodo obdržale več mesecev. Preden paprike postrežemo, jih posujemo s sesekljanim peteršiljem.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.