Sestavine

  • 150 g polsuhe klobase ali choriza
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 rdeča čebula
  • 1 rdeča paprika
  • 2 žlički harise (suhe začimbne mešanice ali paste)
  • 1 pločevinka (400 g) belega fižola
  • 12 češnjevih paradižnikov
  • 3 dl piščančje jušne osnove
  • majhen šopek peteršilja
  • sol
  • kruh s hrustljavo skorjo in maslo, ko postrežemo

Priprava

1.

Klobaso narežemo na kolute in jo popražimo na olju v veliki oplasteni kozici, da se enakomerno rjavo obarva in speče.

2.

Klobaso poberemo iz kozice, vanjo pa damo na lističe narezano čebulo in na koščke narezano papriko ter pražimo, da se zmehčata in rahlo obarvata. V kozico vrnemo klobaso, dodamo še hariso in 3 do 4 minute mešamo. Dodamo fižol, razpolovljene paradižničke in jušno osnovo, solimo ter kuhamo 10 minut.

3.

Primešamo sesekljan peteršilj, enolončnico razdelimo v skledice in jo postrežemo s kruhom in maslom.

Nasvet

V juho ali enolončnico lahko vmešamo tako suho začimbno mešanico harise kot harisino pasto. Kadar s hariso pripravljamo marinado, jogurtovo pomako, humus ali jo dodajamo drugim jedem, pa hariso v prahu najprej zmešamo z oljčnim oljem, da dobimo pasto, ki se bo lepše razpustila.

4