Sestavine

testo

  • 280 g moke in še malo za delovno površino
  • 140 g hladnega masla
  • ščep soli

nadev

  • 25 g masla
  • 500 g manjših čebul (približno 5)
  • 2 jajci
  • 2,85 dl sladke smetane
  • 150 g zorjenega sira čedar
  • sol in poper

Priprava

1.

Za testo moko vsujemo v skledo, dodamo sol in narezano maslo ter zmanemo s konicami prstov, da so sestavine dobro zmešane in nastane drobtinasta zmes. Dodamo 8 žlic mrzle vode in z rokami zgnetemo le toliko, da se testo poveže. Oblikujemo ga v kroglo in takoj uporabimo ali pa tesno zavitega v prozorno folijo shranimo v hladilnik za največ 2  dni.

2.

Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v krog, ki je približno 5   cm večji kot 25-centimetrski model za pite. S pomočjo valjarja ga dvignemo in z njim obložimo model, tako da testo visi čez robove. Ostanke testa ponovno na hitro zgnetemo in uporabimo za krpanje morebitnih lukenj. Postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik za 20 minut.

3.

Pečico segrejemo na 200 °C. Medtem ko se testo hladi, čebulo razpolovimo in narežemo na lističe. V kozici segrejemo maslo in na njem pražimo čebulo 20 minut, da postane lepljiva in se zlato rjavo obarva, medtem jo občasno pomešamo. Odstavimo z ognja.

4.

Testo na dnu rahlo prepikamo z vilicami, ga obložimo z velikim krogom papirja za peko ali aluminijaste folije in napolnimo s suhim fižolom. Slepo pečemo 20   minut, nato odstranimo fižol in papir ali folijo in pečemo še 5 do 10 minut, da se testo zlato rjavo obarva.

5.

Medtem v skledi razžvrkljamo jajci, nato postopoma dodamo smetano. Primešamo čebulo in polovico grobo naribanega sira, solimo in popramo. Nadev previdno prelijemo na testo, posujemo s preostalim grobo naribanim sirom in pečemo 20   do 25 minut, da se nadev strdi in zlato rjavo obarva. Pustimo, da se pita ohladi v modlu, nato obrežemo rob testa, pito vzamemo iz modla in narežemo.

Nasvet

Testo lahko tudi zamrznemo za največ 1 mesec.

6