Sestavine

  • 180 g okroglozrnatega riža
  • 5 dl mleka
  • malo soli
  • 60 g masla
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 žlička limonovega soka
  • 5 jajc
  • 60 g sladkorja
  • oblat (vafelj) v velikosti modla

nadev

  • 3–4 jabolka
  • sladkor v prahu in cimet
  • maslo in drobtine za model

Priprava

1.

Riž prevremo (nekaj minut) v pol litra vode, nato ga odcedimo in v mleku do mehkega zdušimo. V riž vmešamo maslo, sol, vaniljev sladkor in limonov sok ter ohladimo.

2.

Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake in 30 g sladkorja penasto stepemo in vmešamo v ohlajeno riževo maso. Beljake stepemo s 30 g sladkorja v trd sneg in ga previdno vmešamo v maso. Polovico riževe mase napolnimo v pomaščen in z drobtinami posipan model za narastke. Pokrijemo ga z oblatom, da se jabolka ne pogreznejo na dno.

3.

Pečico segrejemo na 180 °C. Za nadev olupimo jabolka in jim odstranimo peščišča. Jabolka narežemo na tanke lističe in jih enakomerno porazdelimo po oblatu; potresemo jih s sladkorjem v prahu in cimetom. Preostalo riževo maso enakomerno porazdelimo po jabolkih. Narastek postavimo v ogreto pečico in ga pečemo približno pol ure.

4.

Še topel narastek potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo. Zraven ponudimo sadno omako, na primer iz jagod.

2