Sestavine

  • 2 žlički kuminovih semen (semena orientalske kumine)
  • ščep zdrobljenega čilija
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 rdeča čebula
  • 150 g oluščene rdeče leče
  • 8,5 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
  • 400 g pasiranega paradižnika (passate)
  • 200 g čičerke iz pločevinke
  • šopek peteršilja
  • sol
  • poper
  • grški jogurt, ko postrežemo
  • nekaj peteršiljevih listkov za okras
  • kruh s hrustljavo skorjo

Priprava

1.

Veliko kozico segrejemo, vanjo damo kuminova semena in zdrobljen čili ter suho pražimo 1 minuto ali tako dolgo, da začnejo semena pokati in zadišijo. Dodamo olje, nasekljano čebulo in pražimo 5 minut. Vmešamo lečo, jušno osnovo ali vodo in paradižnik ter zavremo. Kuhamo 15 minut, da se leča zmehča.

2.

Čičerko odcedimo in oplaknemo. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku, da dobimo grob pire, nato jo prelijemo nazaj v kozico in dodamo čičerko. Segrejemo, solimo in popramo po okusu ter vmešamo grobo nasekljan peteršilj, nalijemo v skodelice, okrasimo z žlico jogurta in peteršiljevimi listki. Postrežemo s kosom kruha s hrustljavo skorjo.

33