Sestavine

  • 500 g mlete govedine
  • malo olja
  • 1 rdeča čebula
  • 2 stroka česna
  • 200 g majhnih šampinjonov
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 1 žlica moke
  • 1 goveja jušna kocka (za 3 dl jušne osnove)
  • 1,5 dl kisle smetane
  • 1 šopek peteršilja
  • sol
  • poper
  • riž, krompirjev pire ali široki rezanci za prilogo

Priprava

1.

Meso solimo in popramo ter oblikujemo mesne kroglice v velikosti oreha. V kozici segrejemo olje in na njem mesne kroglice popečemo po vseh straneh. Vzamemo jih iz kozice in damo na stran.

2.

Čebulo narežemo na trakove, jo damo v kozico in pražimo nekaj minut, da se zmehča. Česen stremo, gobe narežemo na rezine in oboje primešamo čebuli. Pražimo nekaj minut, da se gobe zmehčajo in rahlo rjavo obarvajo. Vmešamo paradižnikovo mezgo, mleto papriko in moko ter eno minuto pražimo, nato postopoma prilivamo jušno osnovo, da dobimo gladko omako. V kozico vrnemo mesne kroglice, pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut ali tako dolgo, da se skuhajo.

3.

Vmešamo kislo smetano in večino nasekljanega peteršilja. Začinimo po okusu, posujemo s preostalim peteršiljem in postrežemo z rižem, krompirjevim pirejem ali širokimi rezanci.

24