Breskova pita iz listnatega testa z mandlji
Kombinacija breskev in mandljev je božanska!
Breskova pita iz listnatega testa z mandlji
Kombinacija breskev in mandljev je božanska!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 350 g maslenega listnatega testa
- a moka za delovno površino
- 6 ne prezrelih breskev (pribl. 700 g)
- 150 g masla sobne temperature
- 100 g svetlo rjavega sladkorja in še 1 žlička za posip
- 150 g mletih mandljev
- 1 veliko jajce
- drobno naribana lupinica 1 limone
- ½ žličke mandljeve arome
- 2 žlici sladkega šerija ali disaronna (po želji)
- 25 g mandljevih lističev
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Velik pekač obložimo s papirjem za peko. Listnato testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo na debelino 3 mm. Z ostrim nožem izrežemo krog premera 33 cm, za vodilo lahko uporabimo krožnik ali kaj podobnega. S pomočjo valjarja testo prenesemo na pekač in 1 cm od roba narahlo zarežemo rob.
Pečemo 12 do 15 minut, da se rahlo napihne in zlato obarva. Vzamemo iz pečice in sredino testa s hrbtno stranjo velike žlice narahlo pritisnemo, da dobimo plosko osnovo z dvignjenim robom.
Medtem razpolovimo breskve in jim odstranimo koščice, nato jih narežemo na tanke rezine. V skledi stepemo maslo, sladkor, mlete mandlje, jajce, limonovo lupinico, mandljevo aromo in po želji šeri. Maso enakomerno razprostremo po testu, le rob pustimo prazen. Obložimo z rezinami breskev, ki jih lično razporedimo v krogih tako, da se malce prekrivajo. Posujemo z žličko sladkorja in mandljevimi lističi.
Pito postavimo v pečico in pečemo 30 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 180 °C, pito narahlo prekrijemo z aluminijasto folijo in pečemo še 30 do 40 minut. Mandljeva masa se mora med breskvami napihniti, zlato rjavo obarvati in strditi. Pito ohladimo na kuhinjski mrežici, nato jo narežemo in postrežemo. Ostanki se obdržijo 1 dan.
Nasvet
Breskve naj ne bodo prezrele, sicer je teže delati z njimi. Pito postrežemo po špansko – brez dodatkov – na sobni temperaturi. Namesto da izrežemo krog, lahko 250-gramski kos testa razvaljamo v kvadrat velikosti 30 x 30 cm.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.