Vloženi jajčevci s feto in čilijem
Vloženi jajčevci s feto in čilijem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2017
KOLIČINA: 3 kozarčki po 5 dl
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 8 velikih jajčevcev
- pest morske soli
- 2 dl rdečega vinskega kisa
- 5 dl blagega oljčnega olja
- 3 žličke suhega origana
- 1 žlička suhega zdrobljenega čilija
- 2 žlički zrn črnega popra
- 200 g sira feta
Priprava
Večer prej jajčevce po dolgem narežemo na čim tanjše rezine – najbolje na 3 mm. Rezine v plasteh zložimo v cedilo, vsako plast obilno posujemo s soljo in pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Cedilo postavimo na veliko skledo in čez noč (ali za vsaj 8 ur) postavimo v hladilnik.
Tekočino od jajčevcev zavržemo. V veliko kozico nalijemo rdeči vinski kis in enako količino hladne vode ter zavremo. Dodamo rezine jajčevcev, spet zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in nežno kuhamo 3 minute oziroma do mehkega. To bomo morali morda narediti v več porcijah. Jajčevce odcedimo na kuhinjskem papirju in jih temeljito popivnamo.
Rebrasto ponev segrejemo na srednjem ognju, da je vroča, a ne preveč. Rezine jajčevcev po obeh straneh premažemo z malo olja in jih pečemo po 2 minuti na vsaki strani – oziroma tako dolgo, da so dobro ožgane. To naredimo v več porcijah.
V kozici na šibkem ognju segrejemo preostalo olje, origano, čili in poprova zrna, da je toplo, ne sme pa biti prevroče, sicer se bo čili zažgal. Sir odcedimo in ga narežemo na kocke. Jajčevce in sir naložimo v kozarce in prelijemo z zeliščnim oljem. Kozarce nepredušno zapremo in pustimo, da se ohladijo. Tako pripravljeni jajčevci se v hladilniku obdržijo do 1 teden.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.