Sestavine

  • pribl. 400 g rdečih redkvic (po možnosti z nekaj listja)
  • sol

zelena omaka (salsa verde)

  • 2 slana fileja sardonov (inčunov) v olju (odcejena)
  • velika pest peteršiljevih lističev
  • majhna pest metinih lističev
  • 1 žlica kaper
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja in še malo za po vrhu
  • 1 žlička dijonske gorčice
  • 1 žlica rdečega vinskega kisa

Priprava

1.

Vse sestavine za zeleno omako damo v majhen sekljalnik (ali pa uporabimo palični mešalnik) in jih zmeljemo, da dobimo lepo živo zeleno omako, ter dodamo še brizg olja.

2.

Redkvice očistimo in prihranimo nekaj lepih mladih lističev ter jih položimo v ledeno mrzlo vodo. Redkvice z mandolino narežemo v kot dih tanke rezinice (pazimo na prste!) ali pa to naredimo z nožem.

3.

Rezinice redkvic približno v krogu naložimo na 4 ohlajene krožnike. Redkvične listke odcedimo in jih posujemo okrog redkvic. Redkvice pokapljamo s pikicami zelene omake, listke pa z malo oljčnega olja. Nazadnje posolimo in ponudimo.

Redkvice za vitalnost

Redkvice imajo malo kalorij, zato pa veliko vlaknin in kalija, ki pomaga uravnavati krvni tlak. Ker sodijo med križnice, so tudi dober vir glukozinolatov, ki delujejo proti raku. Redkvičnih listov nikar ne zavrzimo, saj sta v njih kalcij in veliko vitamina C.

6