Prečiščeno maslo
Korak za korakom z Binetom Volčičem
Prečiščeno maslo
Korak za korakom z Binetom Volčičem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2015
ČAS PRIPRAVE: 30 min
ZAHTEVNOST: Enostavno
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Prečiščeno maslo, ki ga lahko kupite tudi v trgovini kot gi (ghee), je obstojnejše od navadnega, uporablja pa se predvsem za praženje in cvrenje pri visokih temperaturah, saj ne vsebuje mlečnih delcev, ki bi se lahko zažgali in pokvarili okus jedi.
Sestavine
- poljubna količina masla
Priprava
V kozici (najbolje je, če je visoka in ozka) na nizki temperaturi počasi stopimo maslo. Med nadaljnjim počasnim segrevanjem stopljenega masla se zaradi razlike v gostoti začne proces ločevanja njegovih treh glavnih komponent.
Maslo se zaradi izparevanja vode začne peniti, na dnu se nakopičijo ostanki mleka, na vrhu pa belkasta pena, ki jo sestavljajo beljakovine mlečne plazme. Srednja plast je čista mlečna maščoba zlato rumene barve oziroma prečiščeno maslo.
Ko se tri plasti med sabo ločijo (po približno 10 minutah od pojava pene) in se srednja plast zbistri, maslo pa se ne peni več, kozico odstavimo in počakamo nekaj minut, da se usedlina na dnu umiri. Ostanke pene z vrha poberemo z žlico in jih zavržemo.
Prečiščeno maslo precedimo skozi fino cedilo ali čisto gazo. Prelijemo ga v kozarčke z navojnim pokrovčkom in shranimo v hladilniku, kjer se ohrani več mesecev. (Usedlino, ki je ostala na dnu kozice, zavržemo.)
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.