Sestavine

  • 25 g masla
  • 2 stroka česna
  • 2 čebuli
  • 4 veliki mokasti krompirji (pribl. 800 g)
  • 200 g vodne kreše
  • 2 žlici sveže naribanega hrena (pribl. 25 g)
  • 1 ½ l zelenjavne jušne osnove
  • oljčno olje za pokapanje (po želji)
  • sol in poper

cmočki

  • 1 jajce
  • 0,7 dl mleka
  • 1 žlička oljčnega olja
  • 40 g krušnih drobtin
  • 20 g moke
  • 30 g šunke ali pancete
  • ščepec soli
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Priprava

1.

Najprej naredimo cmočke. Jajcu dodamo mleko, olje in sol in vse razžvrkljamo. Dodamo krušne drobtine, moko, na kockice narezano šunko (ali panceto) in peteršilj. Vse dobro zmešamo in maso prihranimo.

2.

Česen stisnemo v stiskalniku, čebulo drobno sesekljamo, krompir narežemo na majhne kocke. Kreši osmukamo lističe in stebelca nasekljamo. V veliki kozici pri srednji temperaturi stopimo maslo. Dodamo česen in čebulo ter pražimo 10 minut, da se zmehčata. Dodamo krompir, stebelca kreše in hren ter pražimo še nekaj minut. Prilijemo zelenjavno jušno osnovo in segrejemo do rahlega vrenja.

3.

Ko je krompir mehak (približno po 8 do 10 minutah), vmešamo v juho večino listkov kreše. V juho, ki komaj vre, z žličko položimo še cmočke, in jih kuhamo približno 5 minut.

4.

Cmočke pazljivo poberemo iz juhe s penovko in jih damo na stran. Juho zmeljemo v mešalniku, jo solimo in popramo. Razdelimo jo v 6 skledic in v vsako damo še cmočke. Po želji pokapamo z oljčnim oljem in potresemo s preostalimi listki kreše ter obilico črnega popra.

Nasvet

To juho lahko skuhamo prejšnji dan in jo tik pred serviranjem samo pogrejemo. Tudi cmočke lahko naredimo dan prej. Oblikujemo jih, pokrijemo in pustimo v hladilniku, pripravljene, da jih samo še skuhamo v juhi.

6