Sestavine

  • 500 g suhega belega fižola
  • 2 čebuli
  • 2 stebli zelene
  • 2 korenčka
  • 2 žlici dijonske gorčice
  • 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
  • ½ žlice melase
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 800 g svinjskega flama (potrebušine)
  • prgišče peteršiljevih listov

Priprava

1.

Fižol namočimo v veliki skledi mrzle vode za vsaj 4 ure, še raje pa čez noč. Pečico segrejemo na 180 °C. Fižol odcedimo in oplaknemo, ga stresemo v veliko nepregorno kozico in prilijemo 1,5 l vode. Pustimo, da vre 10 minut, in sproti posnemamo pene, ki se nabirajo na površini.

2.

Fižolu dodamo grobo nasekljano čebulo, zeleno, korenje, gorčico, sladkor, melaso in paradižnikovo mezgo. Temeljito premešamo, nato svinjino potisnemo na dno kozice in jo povsem prekrijemo s preostalimi sestavinami. Pokrijemo s tesno prilegajočo se pokrovko in damo v pečico za 2 uri do 2 uri in pol, tako da se fižol in meso skuhata čisto do mehkega. Sredi kuhanja preverimo, ali ni tekočina preveč povrela, in po potrebi dolijemo nekaj vroče vode.

3.

Svinjino vzamemo iz kozice. Narežemo jo na večje kose in postrežemo s fižolom; potresemo z grobo sesekljanim peteršiljem.

Izbira fižola

Za to jed moramo uporabiti suh fižol v zrnju (fižol iz pločevinke se ne bi obnesel) in predvideti dovolj časa za namakanje. Kadar želimo v receptu suh fižol zamenjati za konzerviranega, skuhamo 100 g suhega fižola namesto 400 g pločevinke in obratno.

5