Sestavine

  • 2 korenčka
  • 1 zelena bučka
  • 1 rdeča paprika
  • 1 kolerabica
  • 1 steblo zelene
  • 3 paradižniki
  • 4 mlade čebulice
  • 1 žlička sladkorja v prahu
  • 1 žlica zeliščnega kisa
  • 5 žlic zelenjavne jušne osnove
  • 1 drobno narezan strok česna
  • 1 žlica drobno narezanih lističev bazilike
  • sol
  • poper
  • 2 lista svežega vlečenega testa
  • 50 g razpuščenega masla

omaka

  • 100 g belega kruha brez skorje
  • 2 dl mleka
  • 2 surova in 2 kuhana rumenjaka
  • 2 žlici drobno narezanega peteršilja
  • 0,4 dl repičnega olja
  • sol
  • 1 žlica kisa
  • poper
  • pehtranova gorčica
  • ščepec kristalnega sladkorja

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Korenček, bučko, papriko in olupljeno kolerabico narežemo na ozke trakove. Zeleno prečno narežemo na tanke rezine in mlado čebulo na tanke kolobarčke. Paradižnik blanširamo, olupimo in narežemo na tanke rezine.

2.

V voku karameliziramo sladkor v prahu. Dodamo narezano zelenjavo, zmešamo in nekoliko podušimo. Zalijemo s kisom in jušno osnovo ter vse skupaj dušimo približno 2 minuti. Na koncu vmešamo česen in baziliko ter začinimo.

3.

Oba lista testa za zavitek položimo enega na drugega na delovno površino in premažemo z razpuščenim maslom. Testo ob zgornjem robu obložimo s pripravljenim zelenjavnim nadevom in zvijemo navzdol v zavitek. Oba konca dobro stisnemo in zavitek položimo na pekač z robom, obrnjenim navzdol. Namažemo ga z razpuščenim maslom in pečemo približno pol ure.

4.

Medtem pripravimo omako. Vse navedene sestavine zmiksamo v kremno omako in po okusu še malo začinimo. Pečen zelenjavni zavitek narežemo na rezine in ponudimo s pripravljeno omako.

28