Sirov kolač z mandlji, banano in borovnicami
Sirov kolač z mandlji, banano in borovnicami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2017
ČAS PRIPRAVE: 55 min + priprava in hlajenje
KOLIČINA: za 10 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
podlaga
- 50 g masla
- 1 žlička javorovega sirupa ali medu
- 75 g ovsenih piškotov
- 40 g mletih mandljev
- maslo za model
nadev
- 2 zreli banani
- 500 g albuminske skute (rikote)
- 150 g navadnega jogurta
- 4 velika jajca
- 2 žlici javorovega sirupa ali medu
- 2 žlički vaniljeve arome
- 2 žlici mletih mandljev
- 150 g borovnic
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C in okrogel teflonski model s premerom 20 cm in ločljivim obodom na tanko premažemo z maslom. V kozici stopimo maslo in sirup ali med, nato jima primešamo fino zdrobljene piškote in mandlje, da dobimo homogeno zmes. Čvrsto jo pritisnemo ob dno modla, da nastane kompaktna podlaga, in pečemo 10 minut. Model vzamemo iz pečice in temperaturo zvišamo na 240 °C.
Pripravimo nadev. V večji skledi z vilicami zmečkamo banani. Prilijemo razžvrkljana jajca. Dodamo albuminsko skuto, jogurt, sirup ali med, vaniljo in mandlje ter temeljito zmešamo z leseno kuhalnico. Nadev zlijemo na podlago, ga po vrhu potresemo z borovnicami in pečemo 10 minut, nato pa temperaturo pečice znižamo na 110 °C in pečemo še 30 do 35 minut. Ko nežno potresemo model, se mora sredina sladice še rahlo zatresti. Izklopimo pečico in pustimo, da se kolač v njej ohladi in učvrsti. Preden postrežemo, ga ohladimo v hladilniku.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.