Sestavine

  • 300 g moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • ščep soli
  • 70 g hladnega masla
  • 30 g svetlo rjavega sladkorja
  • lupinica 2 limon
  • 1,5 dl pinjenca
  • 2 žlici polnomastnega mleka

sadje

  • 300 g jagod
  • 2 žlici pomarančnega ali bezgovega likerja
  • 1 žlica svetlo rjavega sladkorja
  • 1 velika pomaranča
  • prgišče sveže mete

smetana

  • 3 dl sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 2 žlici bezgovega ali pomarančnega likerja

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 220 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Moko in pecilni prašek stresemo v veliko skledo, dodamo ščep soli, nato s prsti vtremo na majhne kocke narezano maslo, da je skoraj povsem vmešano v moko – v tem primeru ni treba skrbeti, da bi maslo vgnetli preveč temeljito. Vmešamo sladkor in naribano limonovo lupinico. Posebej zmešamo pinjenec in mleko. V sredini suhe mešanice naredimo jamico in vanjo vlijemo tekočino. Z nožem zmešamo v testo.

2.

Testo stresemo na čisto delovno površino in ga zgnetemo z rokami. Bolje je, da ga potlačimo kot zvaljamo, tako da testa ne obdelamo preveč. Izrežemo 8 kolačkov premera 7 cm, najbolje z valovitim robom – vmes bomo morali ostanke testa spet pognesti. Kolačke položimo na pekač in jih v zgornjem delu pečice pečemo 10 minut, da narastejo in se po vrhu zlato obarvajo. Ohladimo jih na kuhinjski mrežici.

3.

V skledi zmešamo liker in sladkor. Primešamo očiščene in na rezine narezane jagode ter na kocke narezano pomarančo, pokrijemo in pustimo, da se v hladilniku prepaja 1 uro, nato primešamo metine lističe.

4.

V veliki skledi stepemo smetano s sladkorjem in likerjem le toliko, da obdrži obliko.

5.

Ohlajene kolačke preprežemo na pol. Na spodnjo polovico damo žlico smetane in žlico sadja ter pokapamo z malo sirupa, nato čez poveznemo zgornjo polovico kolačka.

6