Sestavine

  • 2 prekajeni krači (skupaj 3 kg)
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 1 zeleni del pora (po želji)
  • 2 stebli zelene
  • 2 lovorova lista
  • 1 vejica timijana
  • 2 nageljnovi žbici
  • 1 pimentova jagoda
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • majhen šopek peteršilja
  • 80 g oluščenih in suho popraženih pistacij
  • brizg jabolčnega kisa

ko postrežemo

  • 2 kiselkasti jabolki (npr. granny smith)
  • 1 šalotka
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • hrustljavo pečena svinjska koža ali ocvirki (po želji)
  • 85 g vodne kreše

preliv

  • 2 žlici gorčice
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 4 žlice ekstra deviškega repičnega olja
  • olje za mazanje (po želji)

Priprava

1.

Korenje, čebulo, zeleno in por narežemo na kose. Krači položimo v veliko kozico in dodamo vse sestavine razen pistacij, tudi stebla peteršilja (liste bomo uporabili kasneje). Prilijemo toliko mrzle vode, da vse prekrije, zavremo in 3 do 4 ure narahlo vremo, dokler se meso povsem ne zmehča.

2.

Krači vzamemo iz tekočine, ki je 1 dl prihranimo (preostalo pa porabimo za kakšno juho ali mineštro). Počakamo, da se toliko ohladita, da ju lahko prijemamo; bolj vroča ko je krača, laže jo bomo natrgali na koščke. Laže bomo tudi delali s čistimi gumijastimi rokavicami. Meso ločimo od kosti in ga naceframo v drugo skledo; vso kožo, velike kose maščobe in hrustanec zavržemo. Mesu dodamo pistacije, sesekljan peteršilj in 1 dl prihranjene tekočine od kuhanja krač ter pokapamo z malce kisa. Vse skupaj dobro pregnetemo z rokami, da nastane precej homogena mešanica.

3.

Na čisto delovno površino razgrnemo v velikosti A3 nekaj prekrivajočih se kosov prozorne kuhinjske folije. Mešanico naložimo na del, ki nam je bližji, na vsaki strani pustimo približno 10 cm praznega roba. Tesno jo zavijemo v folijo v obliki klobase; tu in tam folijo prebodemo in iztisnemo zrak. Terino čez noč položimo v hladilnik. Lahko jo pripravimo do štiri dni vnaprej.

4.

Zmešamo preliv. Gorčico damo v skledico in postopoma vmešamo vanjo kis in nato olje, da se vse sestavine povežejo. Če imamo pri roki plastenko, ki jo lahko stiskamo (npr. od kečapa), nalijemo preliv vanjo. Šalotko narežemo na tanke kolobarčke. Z majhnim izrezovalnikom iz jabolk izrežemo kroglice. Kolobarčke in kroglice damo v skledo, narahlo premešamo s prelivom in pustimo nekaj minut, da se namakajo v njem.

5.

Ko želimo postreči, diagonalno narežemo zvitek – še vedno ovit v folijo – na kose, debele 2 cm. Odstranimo jim folijo, jih naložimo na krožnike in premažemo z malce olja, če želimo, da se svetijo. Na drugo polovico krožnika v tanki črti potresemo krešo, ob njej položimo po tri jabolčne kroglice ter nekaj obročkov šalotke. Po želji potresemo z zapečeno svinjsko kožo ali ocvirki. Krožnik okrasimo s kapljami preliva, preostalega pa postrežemo v posodici.

2