Kolački z zajčki
Kolački z zajčki
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: 12 kolačkov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 185 g moke
- ½ pecilnega praška
- 120 g svetlo rjavega sladkorja
- 120 g zmehčanega masla
- 100 g jogurta
- nastrgana lupina 1 limone
- 2 jajci
- 250 g fondana
maslena krema
- 85 g zmehčanega masla
- nekaj kapelj vaniljevega izvlečka ali arome
- 200 g sladkorja v prahu
- nekaj kapelj zelene barve za živila
Priprava
Pečico segrejemo na 190 °C in v vdolbine pekača za 12 mafinov namestimo papirnate modelčke. V skledo damo moko, sladkor, maslo, jogurt, limonovo lupino in jajca ter z električnim mešalnikom gladko razmešamo. Z veliko žlico nadevamo testo v pripravljene modelčke; pazimo, da ga razporedimo čim bolj enakomerno. Kolačke pečemo 20 do 25 minut, da se njihova prostornina poveča, površina pa postane zlato rjava. Zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino kolačka, mora ostati čist, ko ga izvlečemo. Model postavimo na kuhinjsko mrežico, da se kolački ohladijo.
Pripravimo kremo. Maslo, vaniljevo aromo in sladkor v prahu stepamo, dokler ne nastane svetla, enakomerna mešanica. Dodamo nekaj kapelj zelene barve za živila in jo vmešamo v kremo. Če bomo uporabili vrečko za brizganje, ji namestimo nastavek v obliki zvezde in jo napolnimo s kremo. Po vrhu kolačkov nabrizgamo kremo, da spominja na kupčke trave. Če nimamo vrečke za brizganje, premažemo kolačke s kremo in vanjo z vilicami zarišemo vzorec, podoben travi.
Fondan povaljamo v majhne kroglice, nič večje od oreha. To bo zajčkov zadek, ki gleda iz trave. Naredimo drobcene kroglice za repke in jih prilepimo na večje. Na vsak kolaček postavimo enega zajčka. Izdelamo še tačke, po dve za vsakega zajčka: oblikujemo kroglici in ju malce raztegnemo v ovalno obliko. Položimo ju ob eno stran velike kroglice.
Fondan
Fondan je mehka aromatična sladkorna masa za izdelovanje bonbonov in okraševanje slaščic.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.