Sestavine

  • 375 g gladke moke
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1,8 dl mleka
  • 35 g kvasa
  • 180 g masla
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 g soli
  • ½ žličke zmletega kardamoma
  • 75 g blanširanih nasekljanih mandljev
  • 60 g nasekljane kandirane limonove lupine
  • sok in drobno nasekljana lupinica ½ limone
  • 300 g rozin
  • maščoba in moka za pekač
  • rumenjak za premaz

Priprava

1.

Nekaj moke presejemo v skledo, v sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo pol decilitra mlačnega mleka in zmešamo v kvasec; površino pomokamo. Kvasec naj na toplem vzhaja 20 minut, da se na površini naredijo grobe razpoke.

2.

Mlačno maslo penasto zmešamo z vaniljevim sladkorjem, sladkorjem v prahu, soljo, preostalim mlekom in kardamomom. Dobljeno maso zmešamo s kvascem in preostalo moko v gladko kvašeno testo. Nato v testo vgnetemo še mandlje, kandirano limonovo lupino, rozine ter limonov sok in nasekljano lupinico. Testo naj pokrito na toplem vzhaja 50 minut.

3.

Pečico segrejemo n a 180 ° C.  Testo oblikujemo v kepo in ga dobro pregnetemo. Vzhaja naj še 20 minut. Nato testo oblikujemo v valj in razrežemo na 12 do 14 kosov, ki jih na pomokani delovni površini oblikujemo v kepice. Zložimo jih na pomaščen in pomokan pekač ter premažemo z rumenjakom. Ko se površina testa osuši, jo ponovno premažemo z rumenjakom. Pogačice pečemo pol ure. Ohladijo naj se na pekaču.

2