Riževa solata z avokadom, pečenim brokolijem in sezamom
Preprosta in preokusna solata
Riževa solata z avokadom, pečenim brokolijem in sezamom
Preprosta in preokusna solata
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2019
ČAS PRIPRAVE: 35 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 velika glava brokolija
- 1 velika rdeča čebula
- 2 žlici sezamovega olja
- 100 g rjavega riža
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici riževega kisa
- ½ žlice medu
- 1 majhen avokado
- majhen šopek koriandra
- 1 žlica sezamovih semen
- 1 rdeč čili
Priprava
Pečico segrejemo na 220 °C. Brokoli narežemo na cvetove in jih damo v pekač. Čebulo olupimo in narežemo na debelejše krhlje ter priložimo v pekač. Zabelimo z 1 žlico sezamovega olja in pečemo 20 minut oziroma toliko časa, da se brokoli zmehča. Pustimo, da se malo ohladi.
Riž skuhamo po navodilih na embalaži in pustimo, da se malo ohladi. Avokado olupimo, mu odstranimo koščico in ga narežemo. Koriander sesekljamo, čili tanko narežemo. Sezamova semena popražimo v suhi ponvi.
V skledici zmešamo preostalo sezamovo olje, sojino omako, rižev kis in med. V veliki skledi zmešamo brokoli, čebulo, riž in preliv, nato nežno primešamo avokado in sesekljan koriander. Solato razdelimo na krožnike ter posujemo s sezamom in čilijem.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.