Sestavine

  • 600 g kvalitetnih debelih špagetov (spaghettoni)
  • 30 g parmezana, sveže naribanega
  • sol
  • poper

omaka

  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 1 velika čebula, olupljena in zelo drobno sesekljana
  • 1 dl suhega belega vina
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 680 g pasiranega paradižnika (passata)
  • 10 svežih bazilikinih listov

mesne polpetke

  • 2 cela jajčevca
  • oljčno olje za kuhanje in popekanje
  • 300 g mlete puste govedine
  • 1 strok česna, olupljen in zdrobljen v kašo
  • ½ žličke sveže naribanega muškatnega oreška
  • 50 g parmezana, sveže naribanega
  • 1 srednje veliko jajce, razžvrkljano
  • 100 g svežih krušnih drobtin

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajčevca damo v nepregorno posodo, ju pobrizgamo z malo oljčnega olja in pečemo 30 minut. Jajčevca prerežemo in meso izdolbemo iz kože. Meso pretlačimo in damo na stran. Kožo jajčevcev zavržemo.

2.

Za omako v veliki kozici segrejemo olje in na njem pražimo čebulo približno 5 minut, da se zmehča. Ko je mehka, dodamo vino, paradižnikovo mezgo, pasiran paradižnik in baziliko. Dobro premešamo in pustimo, da se nežno kuha 30 do 40 minut.

3.

Medtem nadaljujemo s pripravo mesnih kroglic: v skledi zmešamo mleto govedino, pretlačene jajčevce, česnovo kašo, muškatni orešek, parmezan, razžvrkljano jajce, drobtine ter malo soli in popra. Dobro premešamo in z rokami ali z 2 žličkama maso oblikujemo v obliko žog za ragbi, velikih približno kot marelice. Na oljčnem olju jih popečemo po vseh straneh, da se rjavo obarvajo. Polpetke damo v paradižnikovo omako in poskrbimo, da vse skupaj ostane toplo.

4.

Testenine kuhamo v veliki količini osoljene vrele vode 8 minut oziroma dokler niso al dente. Dobro jih odcedimo.

5.

Testenine damo v veliko globoko servirno skledo in zmešamo s polovico omake. Razdelimo jih med krožnike, na vrh naložimo preostalo omako in posujemo s parmezanom.

Ko ponudimo

K tej jedi se imenitno prileže kozarec vina barbaresco ali chianti classico.

 

4