Hruškove pite iz listnatega testa s kremo iz roqueforta
Hruškove pite iz listnatega testa s kremo iz roqueforta
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2018
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 velika zrela hruška
- 320 g razvaljanega listnatega testa
- moka za delovno površino
krema
- 1 žlica medu
- 0,5 dl sladke smetane
- 25 g blagega roqueforta
- 2 žlici rjavega sladkorja
Priprava
Listnato testo odvijemo in iz njega izrežemo dva kroga s premerom 15 cm, pri čemer si pomagamo z manjšim krožnikom. Položimo ju na pekač in ju po vsej površini prebodemo z vilicami. Hruško olupimo, jo razpolovimo po dolžini in ji odstranimo peščišče. Vsako polovico na tanko narežemo, nato pa rezine v krogu enakomerno razporedimo po sredini testa, tako da se prekrivajo. Med rezinami in robom testa pustimo 2 cm prostora. Rob zvijemo in ga valovito stisnemo skupaj, da lepo objame konce hrušk. (To lahko storimo že en dan vnaprej in piti shranimo v hladilniku; tudi če hruške nekoliko porjavijo, se to ne bo videlo.)
Pripravimo kremo. Roquefort nadrobimo. Smetano in med stepemo, da se smetana malce učvrsti. Dodamo sir in še naprej stepamo. Zmes postrgamo v manjšo posodo in jo shranimo v hladilniku. (Kremo lahko pripravimo en dan vnaprej.)
V pečico damo prazen pekač in jo segrejemo na 200 °C. Pripravimo glazuro. V kozico vsujemo sladkor in ga kuhamo pri zmerni temperaturi, da se stopi in karamelizira. Nato ga polijemo po hruškah in piti položimo na vroč pekač. Pečemo 15 minut, da se testo napihne in zlato zapeče. Nato piti prestavimo na ogreta krožnika in na vsako položimo žlico kreme iz roqueforta, da se ta stopi.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.