Sestavine

podlaga

  • 150 g fino zmletih graham krekerjev
  • 70 g stopljenega masla
  • 60 g sladkorja
  • ščep soli

nadev

  • 680 g kremnega sira sobne temperature
  • 4 velika jajca
  • 4 velika jajca
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 180 g sladkorja

premaz

  • 450 g kisle smetane
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome

Priprava

1.

Sestavine za podlago zmešamo in pritisnemo ob dno in 2,5 cm visoko ob obodu modla za torte premera 24 cm. Pečico segrejemo na 180 °C.

2.

Za nadev v skledi stepemo kremni sir, nato drugega za drugim pri nizki hitrosti vmešamo jajca, potem pa še vaniljo in sladkor. Med mešanjem večkrat postrgamo stene posode.

3.

Model s podlago postavimo v plitev pekač. Na podlago v modlu nalijemo nadev in s pekačem vred postavimo v pečico za 45 minut oziroma toliko časa, da se torta ob robovih strdi, na sredini pa je še mehka in se zamaje, če model nežno stresemo. Model s torto postavimo na kuhinjsko mrežico za 5 minut. (Pečico pustimo vključeno.)

4.

Za premaz zmešamo kislo smetano, sladkor in vaniljo. Po žličkah ga razporedimo ob robu torte, nato ga gladko razmažemo po vsej površini. Premazano torto postavimo v pečico še za 10 minut.

5.

Z nožem povlečemo ob obodu pečene torte, da jo ločimo od modla, in v modlu postavimo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se popolnoma ohladi. Med ohlajanjem se bo še učvrstila. Nato torto ohlapno pokrijemo s folijo in postavimo v hladilnik za 6 ur (pokrito torto lahko v hladilniku hranimo do 3 dni). Odstranimo obod modla in torto prenesemo na servirni krožnik. Preden jo postrežemo, naj se ogreje na sobno temperaturo. Po želji torto okrasimo s svežim jagodičjem.

4