Drobnjakovi njoki iz pečenega krompirja s smetanovo omako in porom
Drobnjakovi njoki iz pečenega krompirja s smetanovo omako in porom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2017
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 15 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Zahtevno
Sestavine
njoki
- 1,2 kg krompirja moknate sorte
- 125 g gladke moke
- 90 g sveže naribanega parmezana
- majhen šopek drobnjaka
- sveže naribani muškatni orešek
- 1 veliko jajce
- 2 velika rumenjaka
- sol
- 3 žlice repičnega olja
- 50 g masla, narezanega na kocke
popražen por
- 3 pori
- 1 žlica repičnega olja
omaka
- 3 dl sladke smetane
- 75 g masla
- ščep kajenskega popra
- ščep solnega cveta
- sok 1 limone
- moka za delovno površino
- sveže nariban parmezan
- kajenski poper
- solni cvet
Priprava
Pečico segrejemo na 200 ° C. Neolupljen krompir razporedimo na pekač in ga pečemo 1 uro in 15 minut. Pustimo, da se malo ohladi, nato gomolje razpolovimo in z žlico izdolbemo sredico. Krompir zmeljemo v mlinčku za krompir (ali pa pretlačimo s tlačilko in ga potem pretisnemo skozi cedilo v veliko skledo). Zmešamo moko, nariban parmezan, večino drobno narezanega drobnjaka (malo drobnjaka prihranimo za okras), dober ščep sveže naribanega muškatnega oreška, jajce, rumenjaka in malo soli, potem pa na hitro pregnetemo na rahlo pomokani delovni površini, da nastane gladko testo.
Testo razdelimo na 4 dele, nato en del z rokami posvaljkamo v dolgo klobaso. Narežemo jo na 17 enakih koščkov, nato vsakega narahlo potisnemo in povaljamo z vilicami – tako dobimo obliko njokov z značilnimi žlebički. Njoke razporedimo na dva velika pekača, obložena s papirjem za peko, nato pripravimo njoke še iz preostalega testa. Pokrijemo jih s prozorno gospodinjsko folijo in do uporabe shranimo v hladilnik.
Por očistimo in narežemo na kolobarje ter stresemo v veliko teflonsko ponev z oljem, temperaturo nastavimo na najvišjo in pražimo 8 minut, medtem ponev večkrat stresemo, nato odstavimo. Por mora biti še malo čvrst z ožganimi robovi.
Za omako smetano nalijemo v veliko kozico in na srednjem ognju kuhljamo 12 minut, da povre za polovico. Medtem v velikem loncu zavremo osoljeno vodo. V njej v več porcijah kuhamo njoke tako dolgo, da priplavajo na površje – trajalo bo le nekaj minut, zato smo pozorni. S penovko jih preložimo na rahlo naoljena pekača in pustimo, da odparijo.
V smetano počasi v mešamo na kocke narezano maslo – vsakič ko dodamo kocko, počakamo, da se stopi, preden dodamo naslednjo. Ko vmešamo vse maslo, začinimo s ščepom kajenskega popra, ščepom solnega cveta in limonovim sokom. Pokusimo in po potrebi dodatno začinimo. Postavimo na toplo.
Njoke dokončamo tako, da na srednji temperaturi segrejemo veliko ponev. Vanjo dodamo 1 žlico repičnega olja in tretjino masla, nato na maščobi v treh izmenah popečemo njoke, da se zunaj zlato rjavo in hrustljavo zapečejo; med porcijami po potrebi dodajamo olje in maslo. Njoke naložimo v globoke krožnike s popraženim porom, prelijemo s smetanovo omako in okrasimo s prihranjenim drobnjakom. Posujemo še s parmezanom in po želji s ščepom kajenskega popra in solnega cveta.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.