Sicilijanska krompirjeva pogača
Sicilijanska krompirjeva pogača
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2017
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 20 min
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1,3 kg krompirja za kuhanje
- 175 g pancete, narezane na kocke
- 2,5 dl mleka
- 100 g masla
- 4 jajca
- 2 stroka česna
- 200 g sveže naribanega parmezana
- 6 rezin italijanske salame
- 85 g sira provolone ali caciocavallo (ali drugega sira, ki se lepo topi)
- 150 g mocarele
- pest sesekljanega peteršilja
- 50 g svežih krušnih drobtin
- pest svežih timijanovih lističev
Priprava
Pečico segrejemo na 190 °C. Krompir v olupku v blago vreli vodi skuhamo do mehkega – 30 do 40 minut, odvisno od velikosti gomoljev. Medtem v ponvi popečemo kocke pancete, da se zlato rjavo obarvajo.
Krompir odlijemo. V lonec, v katerem smo kuhali krompir, damo mleko in večino masla. Krompir olupimo in ga narežemo na velike kose, nato ga stresemo nazaj v lonec z mlekom in maslom ter ga pretlačimo s tlačilko. Vmešamo panceto, razžvrkljana jajca, strt česen, parmezan, nasekljano salamo, na kocke narezana sira in peteršilj.
S preostalim maslom namažemo dno in obod modla za torte premera 23 cm. Model obsujemo s ¾ drobtin in vanj naložimo krompirjevo maso. Zgladimo površino in posujemo s preostalimi drobtinami, ki jih nežno potisnemo v krompir.
Pečemo 1 uro in 10 minut, da se pogača strdi, a je v sredini še mehka. Pustimo jo počivati 5 minut, nato z nožem ločimo obod modla in ga ostranimo. Pogačo prenesemo na servirni krožnik in jo posujemo s timijanovimi lističi. Ponudimo vročo ali toplo. Do konca 3. koraka jo lahko pripravimo večer prej in pokrito shranimo v hladilniku.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.