Jabolčne tortice z vaniljevo kremo in hrustljavim posipom
Slastna jabolčna sladica za popoln pozdrav jeseni
Jabolčne tortice z vaniljevo kremo in hrustljavim posipom
Slastna jabolčna sladica za popoln pozdrav jeseni
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 45 min +hlajenje in ohlajanje čez noč
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
krema
- 100 g sladkorja v prahu
- 3 žlice praška za vaniljev puding
- 1 žlica vaniljeve arome
- 6 dl sladke smetane
mini tortice
- 3 majhna namizna jabolka (pribl. 350 g)
- 3 žlice praška za vaniljev puding
- 150 g zmehčanega masla
- ščepec soli
- 150 g rjavega sladkorja
- 3 jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
- 150 g moke
- 1 ½ žličke pecilnega praška
piškoti in posip
- 75 g rjavega sladkorja
- 100 g hladnega masla
- ščepec soli
- 150 g moke
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 1 žlička vaniljeve arome
- ¼ žličke mletega cimeta
- nekaj koščkov bele čokolade
- moka za potresanje
Priprava
Kremo bomo čez noč ohlajali v hladilniku, zato jo pripravimo en dan prej, preden tortice postrežemo. Sladkor v prahu in prašek za puding presejemo v veliko skledo, dodamo vaniljevo aromo in 4 žlice smetane ter z metlico gladko razmešamo.
Prihranimo 2 žlički preostale smetane, preostalo pa zlijemo v srednje veliko kozico in počasi segrevamo, dokler ne začnejo ob robu posode nastajati mehurčki – smetana mora biti vroča, vendar ne sme zavreti. Postopoma jo vlijemo k mešanici s praškom za puding in ves čas stepamo z metlico. Vse skupaj prelijemo nazaj v kozico in postavimo na kuhalnik. Pri nizki temperaturi in nenehnem mešanju kuhamo 4 do 6 minut oziroma dokler se krema ne zgosti in se prašek razpusti. Prelijemo v skledo in površino prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, tako da se dotika površine kreme. Počakamo, da se shladi, in jo za čez noč postavimo v hladilnik.
Naslednji dan se lotimo peke tortic. Jabolka olupimo, jim izrežemo peščišče in jih narežemo na kockice. Pečico segrejemo na 180 °C. V pekaču za 12 mafinov obložimo vdolbine s papirnatimi modelčki. V skledi zmešamo jabolka in prašek za puding ter postavimo na stran. V veliki skledi z električnim mešalnikom stepamo zmehčano maslo in sladkor s ščepcem soli, da dobimo svetlo, rahlo kremo. Postopoma drugo za drugim dodajamo jajca in vaniljevo aromo; vsako jajce naj se najprej povsem premeša z masleno kremo, preden dodamo naslednjega. Rahlo vmešamo moko in nazadnje jabolčne kockice, ki smo jih zmešali s praškom za puding. Testo nadevamo v papirnate modelčke v pekaču in pečemo 18 do 20 minut oziroma dokler lepo ne porumeni, zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, pa ostane čist. Pustimo, da se tortice ohladijo na kuhinjski mrežici.
Vse sestavine za posip (razen bele čokolade) zmešamo v multipraktiku do konsistence drobtin. Malo manj kot polovico drobtin pretresemo na plitev pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 5 do 10 minut oziroma da se svetlo rjavo obarvajo.
Preostalo mešanico obdelujemo v multipraktiku še tako dolgo, da nastane testo; če je treba, dodamo 1 do 2 žlički prihranjene sladke smetane, da se bolje poveže. Testo oblikujemo v kroglo, ki jo ovijemo s prozorno kuhinjsko folijo in damo počivat v hladilnik za 30 minut; postati mora precej čvrsto.
Testo razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini 3 mm na debelo. Z modelčkoma v obliki jabolka in lista ali z ostrim nožkom izrežemo 12 piškotov v obliki jabolka in 12 v obliki lista. S paletnim nožem jih dvignemo in prenesemo na plitev pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da se svetlo rumeno obarvajo. Pustimo, da se 5 minut ohlajajo, nato jih prenesemo na kuhinjsko mrežico, da se povsem ohladijo.
Čokolado stopimo v vodni kopeli (v skledici nad vodo, ki narahlo vre), ali pa v mikrovalovni pečici v intervalih po 5 do 10 sekund. Konček vsakega piškota v obliki lista pomočimo v malce stopljene čokolade in ga prilepimo na piškot v obliki jabolka. Pustimo, da se čokolada povsem strdi.
Ohlajeno kremo stepemo, a ne preveč čvrsto. Prenesemo jo v vrečko za brizganje s širokim okroglim nastavkom. Nabrizgamo jo na vse tortice, nato zgladimo površino z majhno kovinsko lopatico ali hrbtnim delom žlice. Po vrhu potresemo piškotne drobtine in v vsako zasadimo piškot v obliki jabolka.
Izrezovanje piškotov
Za šalo lahko iz vsakega piškota v obliki jabolka izrežemo še »ugriz«, recimo z majhnim modelčkom za piškote z valovitim robom (glej sliko). Če nam je ostalo kaj testa, naredimo še več piškotov in jih shranimo v škatli.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.