Puranja mineštra
Puranja mineštra
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2017
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 žlički oljčnega olja
- 100 g prekajene slanine
- 1 rdeča čebula
- 1 korenček
- 1 steblo zelene
- 2 stroka česna
- 2 lovorova lista
- 2 vejici timijana
- 300 g gomolja zelene (ali druge gomoljne zelenjave)
- 200 g krompirja
- 1 pločevinka (400 g) rjavega fižola
- 1 ½ l kokošje ali puranje jušne osnove (najbolje sveže)
- 350 g kuhanega ali pečenega purana (ali piščanca)
- 100 g testeninskega riža
- 75 g kodrolistnega ohrovta
Priprava
V veliki kozici segrejemo 1 žličko olja. Vanjo položimo slanino, narezano na tanke rezine, in pri srednji do visoki temperaturi pražimo 4 do 5 minut oziroma dokler ne porumenijo. Poberemo jih iz kozice in postavimo na stran.
Čebulo, korenček, zeleno in česen tanko narežemo in vse razen česna damo v kozico skupaj s preostalim oljem in ščepcem soli. Na blagi temperaturi med občasnim mešanjem pražimo 8 do 10 minut oziroma dokler se zelenjava ne zmehča, vendar še ne porjavi. Dodamo česen in zelišča ter pražimo še 2 minuti. Medtem ko se zelenjava praži, narežemo krompir in zelenin gomolj na majhne kocke, fižol pa odcedimo in splaknemo.
Praženi zelenjavi dodamo kocke zelene in krompirja ter fižol. Zalijemo z jušno osnovo, zavremo, znižamo temperaturo in pustimo, da juha narahlo vre 10 do 15 minut. Dodamo na trakove narezano puranovo meso, testenine in slanino ter kuhamo še 10 minut.
Tik preden juho postavimo na mizo, stresemo vanjo narezane ohrovtove liste (brez trdih stebel), temeljito premešamo in pristavimo na kuhalnik še za kaki 2 minuti, da ohrovt ovene.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.