Zapečena cvetača s sirom, orehi in drobtinami
Zapečena cvetača s sirom, orehi in drobtinami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 velika cvetača
- 5 dl mleka
- 50 g masla
- 3 sveži lovorovi listi
- 3 žlice koruznega škroba
- 150 g trdega sira (ementalec, bohinjski, čedar, grojer ...)
- 25 g belega kruha
- 25 g belega kruha
- sol
- poper
Priprava
Cvetačo razdelimo na enako velike cvetke, tako da nam ostane samo še stržen. V veliki kozici zavremo osoljeno vodo. V njej kuhamo cvetačo 8 minut oziroma toliko časa, da se čisto malo zmehča. Stresemo jo na cedilo in počakamo, da se posuši od lastne toplote. Če je treba, jo malo potresemo, da iz notranjosti cvetkov izteče čim več vode. Razporedimo jih v nepregorno posodo.
Naredimo omako. Sir nastrgamo. Lovorove liste zvijemo, da nalomimo trde žile v njih. Mleko vlijemo v kozico, dodamo maslo, lovorove liste in škrob. Počasi segrevamo in ves čas mešamo, dokler ne nastane gladka, kremasta omaka. Lovor odstranimo, dodamo 100 g sira in solimo ter popramo po okusu. Omako prelijemo po cvetači in potresemo s preostalim sirom. Nadaljujemo s 3. korakom; če pa nameravamo jed dokončati kasneje, posodo pokrijemo in jo postavimo v hladilnik, najkasneje do naslednjega dne.
Pečico segrejemo na 220 ° C. Kruh nadrobimo na večje drobtine, orehe nasekljamo. Drobtine in orehe potresemo po vrhu in pečemo 25 minut oziroma dokler ne nastane zlato rjava skorjica.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.