Svinjska pečenka na način Wellington
Svinjska pečenka na način Wellington
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 45 min + hlajenje
KOLIČINA: za 6–8 oseb
ZAHTEVNOST: Zahtevno
Sestavine
- 2 velika svinjska fileja (pribl. 800 g)
- oljčno olje za peko
- 1 šalotka
- 50 g masla
- 150 g gozdnih gob, npr. lisičk
- prgišče sesekljanih žajbljevih listov
- prgišče sesekljanega peteršilja
- veliko prgišče narezanega drobnjaka
- 100 g špinače
- 10 rezin pršuta
- 50 g kakovostne paštete iz piščančjih jeter
- sol
- poper
- 500 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 2 rumenjaka
omaka
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici dijonske gorčice
Priprava
Filejema obrežemo maščobo in ju na koncih odrežemo. Ponev z malo olja močno segrejemo, fileja po obeh straneh krepko solimo in popramo. V ponev položimo en file in ga pečemo 2 minuti, da po vsej površini dobi malce barve. Vzamemo ga ven in postopek ponovimo z drugim filejem. Nato oba pustimo, da se ohladita.
Šalotko in gobe drobno sesekljamo. V ponev, v kateri smo pekli meso, damo maslo in na njem najprej 2 minuti pražimo šalotko, nato dodamo gobe in pražimo, dokler se oboje ne zmehča. Dodamo zelišča in pražimo še eno minuto. Solimo in popramo. Tretjino mešanice stresemo v eno skledico (to bomo prihranili za omako), preostalo pa v drugo, in oboje postavimo na stran, da se ohladi. Ponve ne pomivamo.
Medtem v večji kozici segrejemo malo olja, vanjo stresemo špinačo in jo na kratko podušimo, samo da ovene. Pustimo, da se toliko ohladi, da lahko iz nje z rokami iztisnemo vso odvečno tekočino. Nato jo nasekljamo, stresemo v ponev, v kateri smo nazadnje pražili gobe, in premešamo, da se prepoji s slanimi sokovi in aromami.
Dva kosa prozorne kuhinjske folije položimo na delovno površino, tako da se nekoliko prekrivata. Na folijo položimo pršut v dveh vrstah, ki naj se malce prekrivata. Pršut pazljivo premažemo s pašteto in nanjo položimo fileja. Vrzeli med njima tesno zapolnimo z gobami, po vrhu filejev porazdelimo špinačo. S pomočjo prozorne kuhinjske folije ovijemo pršut okoli filejev in vse skupaj zvijemo v obliko klobase; medtem sproti zvijamo konca folije, da nadev ne uhaja. Valj položimo v hladilnik za toliko časa, kolikor bomo pripravljali testo.
Delovno površino narahlo pomokamo. Tretjino testa razvaljamo na pravokotnik, velik 18 x 30 cm in debel približno 2 mm, ter ga položimo na plitev teflonski pekač. Preostalo testo razvaljamo na enako debel pravokotnik, velik približno 28 x 36 cm. File odvijemo iz folije in ga položimo na sredo manjšega testenega traku. Rumenjaka dobro premešamo z 1 žličko vode; s to mešanico premažemo konca testenega traku, pa tudi pršut po vrhu in ob straneh zvitka. Z valjarjem dvignemo večji testeni pravokotnik, ga položimo na file in ga dobro pritisnemo nanj. Testo obrežemo, tako da pustimo rob, širok 4 cm. Zatesnimo ga z robom ročaja žlice. Testo znova premažemo z rumenjakom, in če želimo, s topim robom noža zarišemo vanj rombast vzorec; pazimo, da v testo ne zarežemo. Postavimo v hladilnik za vsaj pol ure, lahko pa do 24 ur.
Pečico segrejemo na 200 °C. Pečenko še enkrat premažemo z rumenjakom in jo pečemo 35 do 40 minut, da dobi testo zlato rjavo skorjico – svinjina bo v sredini samo še rahlo rožnata. Ko vzamemo pečenko iz pečice, naj 10 minut počaka, da se sokovi v mesu umirijo. Šele takrat jo narežemo na debelejše rezine in postrežemo.
Pripravimo omako: smetano zavremo, ji dodamo gorčico in prihranjeno tretjino gobove mešanice ter odstavimo. Solimo, popramo in tik pred serviranjem še enkrat dobro premešamo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.