Topinamburjeva juha s tartufovim oljem
Topinamburjeva juha s tartufovim oljem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4–5 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 50 g masla
- 2 čebuli
- 1 kg topinamburja
- 1 l piščančje jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- nekaj kapelj tartufovega olja
- 1 žlica oljčnega olja
- 80 g ostankov pečene goske, purana ali piščanca (po želji)
- sol
- tartufovo olje za pokapanje, ko postrežemo
Priprava
Čebuli narežemo na rezine, topinambur olupimo in narežemo na koščke. V veliki kozici stopimo maslo. Na njem pražimo čebulo in topinambur kakih 10 minut oziroma dokler se ne zmehčata. Prilijemo jušno osnovo in zavremo, nato znižamo temperaturo. Juha naj narahlo vre 15 do 20 minut, da se topinambur popolnoma zmehča.
Vsebino kozice prelijemo v multipraktik, dodamo smetano in zmeljemo v kremno juho. Po okusu ji dodamo nekaj kapelj tartufovega olja in solimo. Prelijemo jo nazaj v kozico, da bo ostala topla (ali da jo bomo lahko pogreli pozneje).
V teflonski ponvi na srednji temperaturi segrejemo olje. Nanj stresemo na koščke natrgano meso in ga počasi pražimo, da postane hrustljavo in zlato rumeno.
Juho nalijemo v skodele in jo po želji pokapamo z dodatnim tartufovim oljem ter potresemo z zapečenim mesom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.