Losos v pesni marinadi s solato iz citrusov in karameliziranih orehov
Losos v pesni marinadi s solato iz citrusov in karameliziranih orehov
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2017
ČAS PRIPRAVE: 40 min + vsaj 48 ur za hlajenje
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 3 surovi gomolji pese
- 1 bio limona
- prgišče drobno sesekljanega pehtrana
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 100 g morske soli
- lososov file (800 g) brez kože
- 1 dl gina
solata
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 50 g orehovih polovičk
- 3 rožnate grenivke
- 2 veliki pomaranči
- 4–5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- 175 g vodne kreše
Priprava
Peso olupimo, limonovo lupino nastrgamo. Peso drobno nastrgamo in jo premešamo z limonovo lupino, pehtranom, sladkorjem in soljo.
Plitvo posodo obložimo z več plastmi prozorne kuhinjske folije, tako da jih polagamo v različnih smereh; visijo naj čez rob. V posodo nadevamo polovico pesine mešanice, jo pokapamo s polovico gina in na vrh položimo lososov file. Prekrijemo ga s preostalo peso in prelijemo s preostalim ginom, nato pa čim tesneje ovijemo s prozorno kuhinjsko folijo. V hladilniku naj se marinira 48 do 72 ur; v tem času lososov file nekajkrat obrnemo (dlje ko ga pustimo v marinadi, čvrstejše bo meso). Tekočino, ki je stekla iz folije, popivnamo.
Ko se losos uleži, z njega temeljito postrgamo slano mešanico, ga operemo pod mrzlo vodo in dobro osušimo.
Pripravimo solato. V kozico damo sladkor, mu prilijemo 2 žlici vode in počakamo, da se pri najnižji temperaturi stopi. Mešanica naj zavre, da se začnejo delati mehurčki. Ko doseže stopnjo zlato rjavega karamela, kozico odstavimo. Vanjo stresemo orehe in dobro premešamo, da jih karamel povsem prekrije. Stresemo jih na pekač, obložen z naoljenim papirjem za peko, in počakamo, da se ohladijo.
Citruse olupimo in jih razdelimo na krhlje nad skledo, da prestrežemo njihov sok. Vsak krhelj razrežemo na dva ali tri dele. Štiri žlice soka zmešamo s ščepcem soli in sladkorja ter veliko črnega popra. Vmešamo olje.
Nazadnje narežemo lososa na tanke rezine. Krešo in koščke citrusov porazdelimo na osem krožnikov, na vrh naložimo rezine lososa. Potresemo jih z orehi, pokapamo s prelivom in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.