Stopljen sir v krušnem vencu z makom in marelicami
Stopljen sir v krušnem vencu z makom in marelicami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min + vzhajanje
KOLIČINA: za 8–10 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 500 g moke
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 21 g svežega
- 100 g orehov
- 140 g suhih marelic
- 25 g makovih semen
- 4 dl mleka
- malo olja za kuhinjsko folijo
- 1 jajce
- 1–2 okrogli škatlici mehkega sira (npr. brieja ali camemberta)
- kanček belega vina
Priprava
Makova semena suho popražimo. Suhe marelice narežemo na rezine, orehe sesekljamo. V skledo presejemo moko, dodamo kvas in sol ter dobro premešamo. Moki primešamo še orehe, marelice in večino maka. Mleko segrejemo do telesne temperature in ga s kuhalnico vmešamo v moko. V skledi zamesimo gladko testo. Prekrijemo ga s pooljeno prozorno kuhinjsko folijo in ga postavimo na toplo mesto brez prepiha, kjer naj kako uro vzhaja.
Poiščemo nepregorno posodico, ki je čisto malo večja od naše škatlice s sirom. Postavimo jo na sredino velikega plitvega pekača.
Vzhajano testo oblikujemo v dolg, tanek valj in ga kot venec ovijemo okoli posodice na pekaču. Konca testa stisnemo skupaj, da se sprimeta, venec ohlapno pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo, da vzhaja 20 do 30 minut.
Pečico segrejemo na 180 °C. Testo po vsej površini premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo s preostalimi makovimi semeni. S kuhinjskimi škarjami tu in tam malo zastrižemo v testo, da bo dobilo bodičast videz. Pečemo 35 do 40 minut, da se skorja hrustljavo zapeče in zlato rjavo obarva, če pa na venec potrkamo po dnu, votlo zadoni. Odstranimo posodico iz sredine venca.
Ko želimo postreči, odvijemo sir in ga položimo nazaj v škatlico. Na nekaj mestih ga prebodemo in prelijemo z vinom. Škatlico ovijemo s kuhinjsko vrvico za vsak primer, če bi lepilo odstopilo, da škatlica ne razpade. Postavimo jo v sredo krušnega venca (brez pokrovčka) in damo v pečico za 10 do 15 minut, da se sir stopi. Postrežemo takoj. Po želji damo v pečico še drugo škatlico s sirom, tako da ga bomo lahko postregli, ko bo zmanjkalo prvega.
Nasvet
Včasih se zdi stari dobri narezek najpreprostejša pot, da nasitimo veliko družbo. Ob posebnih priložnostih ga popestrimo z jedjo, kot je stopljen sir v krušnem vencu, ki združuje domač kruh in omamno dišeč in gomazeč sir, zraven pa priložimo še druge dobrote za dodatne okuse in barve: kaprne cvetove, dobre olive, najbolje različnih barv, na soncu posušene paradižnike, priležejo se tudi oreški in suho sadje pa marmelade … Naj bo za urbano zabavo ali druženje v zasneženi gorski koči!
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.