Limetin semifreddo z brusnično omako
Limetin semifreddo z brusnično omako
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2017
ČAS PRIPRAVE: 30 min + zamrzovanje čez noč in odtajanje
KOLIČINA: : 8 porcij
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
piškotna podlaga
- 150 g piškotov, najbolje »digestive«
- 75 g stopljenega masla
nadev
- 300 g kondenziranega mleka
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 1,5 dl sladke smetane
- drobno naribana lupinica 3 limet in še malo za okras
- 3 žlice limetinega soka (od 2 limet)
brusnična omaka
- 200 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba
Priprava
Model za 900-gramsko štruco obložimo z velikim kosom aluminijaste folije, ki jo dobro pritisnemo od dno in stene modla, veliko folije naj sega čez robove. Grobo nalomljene piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem stolčemo v drobtine. Zmešamo jih s stopljenim maslom in jih stresemo v model, nato jih čvrsto pritisnemo od dno, da dobimo enakomerno plast. Postavimo v hladilnik za čas, ko pripravljamo nadev.
V skledi z električni mešalnikom pri srednji hitrosti stepemo kondenzirano mleko, kremni sir in smetano, da dobimo gosto maso – trajalo bo približno 2 minuti. Dodamo naribano limetino lupinico in sok ter počasi stepamo, da se na masi naredijo mehki vršički.
Mešanico naložimo na piškotno podlago v modlu, narahlo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in dobro zatesnimo, da zrak ne pride zraven. Zavijemo v še eno plast folije, nato pa v veliko vrečko za zamrzovanje in čez noč postavimo v zamrzovalnik.
Pripravimo brusnično omako. Brusnice, sladkor in 1,5 dl hladne damo v kozico in nežno zavremo. Kuhamo 5 minut, medtem občasno pomešamo, da se brusnice zmehčajo, a ne razpadejo. Koruzni škrob gladko zmešamo z 2 žlicama hladne vode, nato vmešamo k brusnicam. Kuhamo še 2 minuti, medtem redno mešamo. Pustimo, da se ohladi, nato pokrijemo in postavimo v hladilnik. (Zdaj lahko brusnično omako zamrznemo.)
Zamrznjen semifreddo zvrnemo na pladenj in pustimo, da se taja 30 minut, nato previdno odluščimo folijo. Brusnice nežno pogrejemo in postrežemo s semifreddom, ki ga nato okrasimo še z malo limetine lupinice.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.