Praznična kupa s klementinami in jajčno kremo
Praznična kupa s klementinami in jajčno kremo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2017
ČAS PRIPRAVE: 40 min + ohlajanje
KOLIČINA: za 10–12 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 375 g sladkorja
- 3 velika jajca
- 3 žlice jedilnega škroba
- 8 dl sladke smetane
- 2,5 dl polnomastnega mleka
- 1,6 dl žganja, marsale ali šerija (ali njihove mešanice)
- 1 vaniljev strok
- 35–40 profiterolov s smetanovim nadevom, lahko kupljenih
- nastrgana lupina 1 velike bio pomaranče
- 50 g hrustljavih amarettov (italijanski mandljevi piškoti)
- 4 srednje velike klementine
Priprava
Najprej pripravimo kremo. Beljake in rumenjake ločimo. V skledi stepemo 150 g sladkorja, rumenjake in škrob v gladko, svetlo zmes. V manjšo kozico vlijemo 3 dl smetane, mleko in 0,6 dl izbrane alkoholne pijače. Vaniljev strok prerežemo po dolgem, izpraskamo semena in jih skupaj s polovicama stroka dodamo mleku. Mlečno mešanico segrevamo, da se začne iz nje dvigati para, vendar ne do vrenja, in jo med nenehnim stepanjem prilijemo k rumenjakom. Dobljeno tekočino skozi gosto cedilo precedimo v čisto kozico; vaniljev strok odstranimo. Znova pristavimo na kuhalnik in pri nizki do srednji temperaturi stepamo kakih 10 minut, da se močno zgosti in se znebimo vseh grudic. Vaniljevo kremo prelijemo v vrč in na njeno površino položimo prozorno kuhinjsko folijo. Za uro in pol jo postavimo v hladilnik.
Profiterole kupimo ali pa jih naredimo sami. Polovico jih razporedimo po dnu 2-litrske steklene sklede. Pokapamo jih z 2 žlicama preostalega alkohola in pomarančnim sokom ter nanje nadrobimo amarette. Prelijemo z vaniljevo kremo. Preostale profiterole zložimo na vrh kreme od roba proti sredini. Klementine olupimo in narežemo na debele kolobarje, s katerimi oblagamo obod sklede; zatikamo jih za profiterole, da bodo obstali v navpičnem položaju.
Preostali alkohol, 5 dl smetane, 50 g sladkorja in pomarančno lupino rahlo stepemo. S to odišavljeno smetano prekrijemo profiterole prav do roba sklede, ki jo nato postavimo nazaj v hladilnik. (Do tega koraka lahko pripravimo sladico tudi en dan vnaprej.)
Za meringo beljake, preostalih 175 g sladkorja, 1 žlico vode in dober ščep soli damo v nepregorno skledo nad kozico, v kateri narahlo vre voda; dno sklede se ne sme dotikati vode. Stepamo, dokler zmes ne postane tako gosta, da metlice v njej pustijo izrazito sled – kake 4 minute. Skledo odstavimo iznad vrele vode in stepamo še 3 minute, da se mešanica rahlo ohladi in močno učvrsti.
Gosto meringo naložimo na vrh sladice; s hrbtnim delom žlice ustvarimo površino, podobno zasneženi gorati pokrajini. Če imamo kuhinjski gorilnik, njeno površino narahlo ožgemo (vendar ga ne držimo preblizu, če je skleda iz tankega stekla!). Sladica je najboljša, če jo ponudimo takoj, lahko pa jo do naslednjega dne hranimo v hladilniku.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.