Kokosovi kolački
Kokosovi kolački so preprosta in hitra slaščica, primerna za k popoldanski kavi
Kokosovi kolački
Kokosovi kolački so preprosta in hitra slaščica, primerna za k popoldanski kavi
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2017
ČAS PRIPRAVE: 40 min + ohlajanje
KOLIČINA: 2 kolačkov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
kolački
- 100 g kokosovega olja
- 225 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 velika jajca
- 200 g brezglutenske moke
- ½ zavitka pecilnega praška
- 1 dl kokosovega mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
stepena kokosova smetana
- 1 pločevinka (400 g) polnomastnega kokosovega mleka (brez stabilizatorjev!)
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljeve paste
- 50 g kokosove moke
Priprava
Pločevinko s kokosovim mlekom, ki ga bomo stepli, čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan spečemo kolačke. Pečico segrejemo na 180 °C. V vdolbine modla za 12 mafinov položimo papirčke. Kokosovo olje in sladkor damo v večjo skledo in z električnim mešalnikom stepamo kakih 5 minut, da dobimo svetlo kremasto zmes. Drugo za drugim dodamo jajca, in sicer tako, da najprej povsem vmešamo eno, preden dodamo naslednjega. Izmenično v treh porcijah vmešamo moko in kokosovo mleko, nazadnje pa še vaniljevo aromo.
Z zajemalko za sladoled polagamo testo v pripravljene papirčke za mafine. Pečemo 20 do 22 minut oziroma tako dolgo, da se po vrhu zlato rjavo obarvajo, zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, pa ostane čist, ko ga izvlečemo. Kolačke preložimo na mrežico, kjer naj se ohladijo.
Za stepeno smetano je najbolje, da jo pripravimo kvečjemu nekaj ur prej, preden postrežemo. Pločevinko s kokosovim mlekom odpremo in jo obrnemo na glavo, da redka tekočina steče iz nje. Gosti del z žlico predenemo v večjo skledo, dodamo sladkor v prahu in Kokosovi kolački vaniljo ter stepamo 2 do 3 minute, da dobimo mehko, rahlo kremo. Z njo premažemo ali obložimo kolačke in po vrhu potresemo kokosovo moko. Najbolje se bodo ohranili v hladilniku, pojesti pa jih je treba v nekaj dneh.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.