Sestavine

  • 150 g mešanih oluščenih in blanširanih oreškov (npr. pistacij, lešnikov, mandljev in indijskih oreškov)
  • 375 g sladkega krhkega testa
  • moka za delovno površino
  • 50 g masla
  • 50 g temnega sladkorja muskovado
  • 3 žlice temnega javorovega sirupa ali medu
  • 50 g kakovostne temne čokolade (70 % kakava)
  • 1 jajce
  • nastrgana lupinica ½ bio pomaranče
  • 50 g mehkih suhih fig
  • ½ žličke cimeta

ko postrežemo

  • 1,5 dl sladke smetane za stepanje
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 žlica pomarančnega ali drugega likerja z »zimsko« aromo
  • nastrgana lupinica ½ bio pomaranče
  • sladkor v prahu

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Oreške stresemo na manjši plitev pekač in jih potisnemo v pečico za 5 do 8 minut, da zlato porjavijo.

2.

Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo, iz katerega z modelčkom premera 7,5 cm izrežemo 12 krogov. Z njimi obložimo vdolbine v modlu za 12 mafinov. Do 3. koraka damo model v hladilnik. (Porabili bomo samo približno polovico testa, iz preostalega lahko spečemo piškote.)

3.

Temperaturo pečice znižamo na 180 °C. Čokolado narežemo na koščke. Fige v multipraktiku zmeljemo v pasto. V majhni kozici stopimo maslo, sladkor, sirup in čokolado, nato vmešamo razžvrkljano jajce, pomarančno lupinico, figovo pasto in cimet, na koncu pa še popražene oreške.

4.

Nadev z žlico polagamo v testene posodice in pečemo 18 do 20 minut, da se testo obarva bledo rumeno. Počakamo, da se mini pite 10 minut ohlajajo v modlu, nato jih pustimo nekaj časa še na žični mrežici.

5.

Ko so pite še tople, stepemo smetano z vaniljevim sladkorjem in pomarančnim likerjem (ali drugim likerjem, ki diši po božiču), pitice potresemo z malce sladkorja v prahu in na vrh položimo žlico smetane. Tik preden postrežemo, potresemo še z nastrgano pomarančno lupinico. K sladici se prileže dobra, močna kava ali metin čaj.

Panforte

Panforte je tradicionalni italijanski božični kolač s suhim sadjem, oreški, medom in začimbami. Mi smo ga vzeli kot navdih za mini pite, ga obogatili s čokolado in dopolnili z odišavljeno smetano.

Nasvet

Krhko testo kupimo ali pa ga pripravimo sami: v posodo multipraktika damo 220 g gladke moke, 110 g na koščke narezanega hladnega masla in 25 g sladkorja. Multipraktik vključimo, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo 1 jajce in še naprej mešamo, da se masa sprime v kepo. Če je testo pretrdo, po žličkah dodamo malo mleka. Testo še malo pregnetemo, oblikujemo kepo, zavijemo v prosojno kuhinjsko folijo in damo za najmanj pol ure v hladilnik.

3