Sestavine

  • 1 velika cvetača
  • 2 žlici oljčnega olja + 3 žlice za peko
  • sol
  • poper
  • 600 g zrelega paradižnika (npr. mešanice rdečega in rumenega češnjevca)
  • 6 neolupljenih strokov česna
  • majhen šopek bazilike
  • majhen šopek svežega origana (ali ½ žličke suhega)
  • ščep posušenega zdrobljenega čilija
  • 4 žlice suhega belega vina
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 3 žlice krušnih drobtin
  • 125 g mocarele
  • dober kruh in zelena solata, ko postrežemo

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Cvetačo narežemo na 8 krhljev in jih premažemo s 3 žlicami olja, nato jih zložimo v velik pekač. Solimo in popramo ter pečemo 10 minut oziroma toliko časa, da se začne mehčati. Kose cvetače previdno obrnemo.

2.

Paradižnik razpolovimo ali narežemo na četrtine, odvisno od velikosti, nato ga razporedimo med kose cvetače, prav tako natrte neolupljene stroke česna ter večino lističev bazilike in origana, posujemo s čilijem ter pokapamo z vinom in 2 žlicama olja. Solimo in popramo ter vrnemo v pečico za 25 minut ali toliko časa, da se paradižniki mehki in tu in tam ožgani. Paradižnik malce potlačimo, da se sprostijo sokovi.

3.

Zmešamo parmezan in drobtine. Na zelenjavo v pekaču razporedimo natrgano mocarelo in posujemo s parmezanovimi drobtinami. Pečemo še 10 minut oziroma toliko časa, da se posip hrustljavo zapeče, cvetača pa je mehka. Posujemo s prihranjeno baziliko in origanom ter ponudimo s kruhom in zeleno solato.

6